Sju tips för ett hälsosammare boende

 
Att göra sitt hem giftfritt, ekologiskt och hållbart är en stor utmaning. Vi spenderar mer än halva vår tid i hemmen och med vetskapen om alla gifter som vi utsätts för därhemma så är det väl värt mödan. Tar man det steg för steg kan man gradvis minska exponeringen och skapa en hälsosammare inomhusmiljö. De gifter vi utsätts för påverkar både vår hälsa och vårt gemensamma ekosystem.
 
Var kommer gifterna ifrån?
 
De gifter som vi människor exponeras för i hemmen kommer dels från byggmaterialet i huset där vi bor, dels från all den inredning som vi fyller hemmen med. De giftiga ämnena ”ångar av sig" från de olika materialen och finns där som en osynligt fara i våra hem.
 
Rapporter om farliga kemikalier i hemmen duggar tätt. Det kan t ex handla om PVC, flamskyddsmedel, ftalater, bisfenol, triklosan, mögelmedel, lösningsmedel, nanopartiklar och tungmetaller.  Allt det här påverkar vår hälsa och speciellt känsligt är det för barn och gravida. Att ändra vårt boende och byta ut hela inredningen i ett slag är inte möjligt. Men genom att bli mer medveten och succesivt göra förändringar kan vi stegvis förbättra inomhusmiljön.


Tipsen som hjälper dig till ett hälsosammare boende.

Generellt sett handlar det om att bli mer medveten om att det kan finnas osynliga faror med de material vi har omkring oss. Tyvärr är det så att vi konsumenter ständigt måste vara på vår vakt eftersom våra producenter världen över inte tar det ansvar de borde.

Källorna till de gifter som sprids i hemmet är många och det kan vara till fördel med att se hemmet från två perspektiv:
  • Inredning: möbler, textilier, kläder, elektriska apparater, sladdar, plastprylar, leksaker, rengöringsmedel, tvättmedel, schampon, tvålar osv. Det vill säga allt lösöre vi har i hemmet.
  • Lägenheten eller huset: byggmaterial, väggar, golv, tak, färg, lim osv. Berggrunden som huset står på (radon) och ventilationssystem. Dvs all fast egendom.
 
Tänk i generella termer så slipper du vara så insatt i alla kemiska beteckningar och hur farliga de är. 
 
JosephineStreetParlorNewOrleans1939MopTips 1 Städa
 
Många av de giftiga kemikalierna som kommer in i våra hem binds med förkärlek till dammet. Därför är ett effektivt sätt att få bort gifter att damma, dammsuga och våttorka golven. Välj rengöringsmedel som är miljömärkta. Såpa och varmt vatten räcker i de allra flesta fallen.

Tips 2 Tvätta alla textilier innan de används

Det gäller både inredningstyger och kläder eftersom tygerna ofta är behandlade med flamskyddsmedel, impregneringsmedel, mögelmedel och tungmetaller. Kläder som sitter direkt mot huden är extra känsligt. Välj helst ekologiska naturmaterial och tvätta med miljömärkta tvättmedel innan de används.


Tips 3 Börja med att ”sanera” sovrummen

Vi spenderar en tredjedel av vår tid i sovrummet. Därför är det värt att se över både sängar, madrasser, täcken, kuddar och lakan och byta ut dem mot ekologiska och miljömärkta naturmaterial. Många produkter börjar komma ut på marknaden och här hittar du ett exempel.


Tips 4 Se över alla dina rengöringsmedel och hudvårdande produkter
 
Gå igenom allt från diskmedel, tvättmedel, schampo, tvålar och rengöringsmedel för att sedan se över alla krämer, deodoranter, parfymer och smink. Allt vi sätter på huden går in i blodet och bör definitivt innehålla så lite gifter som möjligt. Generellt gäller att välja miljömärkt och att inte överdosera, ju mindre medel vi använder desto mindre följer med vattnet ut i avloppet.
 
Tips 5 Köp miljömärkt så ofta det går
 
Miljömärkning ger en bra vägledning för vad som är bra för hälsan och miljön. Olika märkning har liknande krav och vissa märkningar går längre än andra. Välj naturmaterial, ekologiskt och hållbart så ofta det går.

Ska du bygga om eller renorvera, så välj byggmaterial, tapeter, färg, lim etc efter hur ekologiska och hållbara produkterna är. Låt personalen få vägleda dig. Detsamma gäller möbler, elektriska apparater och textilier. När det gäller rengöringsmedel så har utvecklingen gått betydligt längre och det börjar att bli ganska enkelt att hitta miljömärkta produkter. Om vi alla har som vana att efterfråga miljömärkta produkter till personalen i butikerna så ökar vi det ekologiska trycket på ett större utbud.


 
Tips 6 Checka hur ventilationen fungerar
 
Oavsett om du bor i lägenhet eller i villa så är det viktigt att ventilationssystemet fungerar på ett bra sätt. Luftomsättningen ska vara tillräcklig, filter ska bytas och enligt rekommendation ska ventilationsrören rengöras regelbundet. Hör efter med din hyresvärd eller förening att ventilationen är tillräcklig och att utrustningen sköts som den ska.
 
Tips 7 Gammal elektronik till återvinning
 
Gammal elektronik som inte används längre bör köras till en återvinningsstation så snart som möjligt. De ”ångar” av sig mer gift än dagens elektriska prylar. Fråga efter miljömärkta elektroniska prylar när det är dags att köpa nytt. Det är ännu inte så vanligt men det börjar komma.
 
Till sist...
 
Värt att veta är att de svårnedbrytbara gifterna som vi spolar ned i avloppet inte kan tas om hand i vattenreningsverken. Än så länge finns inga tekniska lösningar i sikte för att avhjälpa problemet. Gifterna går därför rakt igenom reningsverken och hamnar i våra vattendrag och därmed blir de en del av ekosystemet. Eftersom många av gifterna inte bryts ned hamnar de så småningom i vår mat och cirkeln är därmed sluten.
 
 


Bo & lev hållbart / Det ekologiska trycket, Gifter i hemmet, Hälsosam, Hälsosammare boende / Permalink / 1
#1 - - Karin:

Bra att jag inte själv behöver sätta mig in i allt, det är ju omöjligt. Men att bara fråga och kolla på miljömärkta saker, det kan man ju klara av. Tråkigt att man inte kan lita på det man köper! Tack för inlägget!

Svar: Tack själv! Ja det är trist, man tvingas på gifter som man absolut inte vill ha. Och det funkar enbart för att vi inget vet.
Gunilla Östberg

Till top