Elbil! Vill ha!

I veckan som gick hade jag och min man den stora lyckan att få testa Audis nya A3 e-tron. Det var en positiv upplevelse som skapade mycket ”vill-ha-känsla”. Förutom att Audi A3 e-tron är en extremt fin och lyxig bil, så var det främst den tysta gången på ren eldrift, och hur enkelt det var att växla mellan de olika motoralternativen som imponerade mest. Dessutom skapade hybriddriften en trygghetskänsla att jag alltid kan köra vidare även då batteriet tagit slut. Jag får erkänna att testkörningen gav en riktig glädjekick, att nu börjar tekniken bli tillräckligt mogen för att vi ska kunna minska utsläppen av växthusgaser från trafiken på riktigt. Äntligen!

 

Audi A3 e-tron är en laddhybrid baserad på el och bensin. På ren eldrift går bilen 5 mil och som hybrid 90 mil. Med tanke på att en genomsnittlig resa med personbil är 4 mil per dag så är batteripaketet dimensionerat för att klara dessa resor på ren eldrift. För längre sträckor använder man hybriddriften, och då drar bilen i snitt 1,5 liter per 100 km. Det vill säga mindre än en moppe. Mycket praktisk och bra lösning i en övergångsperiod innan batterierna är fullt utvecklade för att klara betydligt längre sträckor än dagens kapacitet.

 

Elbilar en bra lösning för framtida transportbehov

Ca trettio procent av utsläppen av växthusgaser kommer från vägtrafiken, främst från bensin- och dieselmotorer. Helt klart är elbilar en viktig lösning för att kunna minska utsläppen av växthusgaser och samtidigt klara framtidens transportbehov. Det finns 6730 laddningsbara fordon i Sverige idag och ökningen de senaste 12 månaderna var 142 %. Elbilarnas fördelar:

  • Med grön el och enbart eldrift så är utsläppen av växthusgaser noll
  • Tyst i bilen och orsakar betydligt mindre buller i stadsmiljön än traditionella bilar
  • Bättre luft i städerna med minskad mängd partiklar och minskade utsläpp av försurande, gödande och ozonbildande ämnen som har en negativ effekt på miljön och människors hälsa.
  • Laddhybrider minskar radikalt utsläppen av växthusgaser samtidigt som man kan köra betydligt längre sträckor.

Elbilar har sina miljö- och kvalitetsproblem. Batteriernas hållbarhetsaspekter måste utvecklas och livslängden likaså. Det viktiga nu är att vi driver utvecklingen framåt.  Det är ett absolut måste att politiker och näringsliv satsar på forskning och utveckling så att vi snabbt får fram en långsiktigt hållbar lösning på transporterna.

Viktigt att politikerna tar sin del av ansvaret

Nu gäller det att vår nya regering bekänner färg gällande klimatet och miljöbilar. Just nu är situationen mycket osäker om det blir några fortsatta supermiljöbilspremier eller fortsatt utbyggnad av laddstolpar.

Det är också viktigt att premiera de pionjärer som investerar i klimatsmarta bilar. Det vore mycket olyckligt om en regering där Miljöpartiet är med i förarsätet missar chansen att boosta den lilla positiva trend vi ser av fler elbilar. Utan politikernas morötter och styrmedel är risken stor att elbilarna förblir för dyra för gemene man. Med en supermiljöbilspremie så har elbilen en ärlig chans att utvecklas och då volymerna ökat så kommer priserna att gå ned, precis som det en gång gjorde för konventionella bilar.

För mig är det ingen tvekan, nästa bil ska bli en elbil! Innan dess ska en ordentlig marknadsundersökning genomföras och så avvakta den nya regeringens beslut i frågan.

Relaterade inlägg:


Res hållbart / Audi A3 e-tron, Elbil, Växthusgaser, hållbar utveckling / Permalink / 3
#1 - - Per:

Håller med, vilken bil. Men undrar hur batterierna håller. Man vill ju inte åka på att köpa nya redan efter två tre år?

Svar: Enligt säljaren på visningen kommer de att lämna 8 års garanti. Det är positivt!
Gunilla Östberg

#2 - - Lasse:

Jag håller med, den bilen gav mycket vill-ha-känsla!

#3 - - Anna:

Låter ju som en fantastiskt bra bil!

Till top