6 tips på den ”godaste” chokladen

Att få njuta av en bit mörk choklad är ett livselixir för mig. Jag unnar mig gärna en ruta varje kväll tillsammans med en kopp te (ibland blir det fler). Och jag vet att jag har många gelikar där ute som ständigt ser till att ha choklad hemma. Vi som älskar choklad vill gärna tro på att det är så nyttigt som många experter säger. Och inte kan väl en liten bit choklad ha någon större miljöeffekt? Här får du sex tips på den ”godaste” chokladen, både ur hälso- och miljösynpunkt.

Chokladbönor innehåller en rad hälsobringande ämnen som mineraler, antioxidanter, flavonoider, flavoner och teobromin. Dessa stärker hälsan mot bl a hjärtkärlsjukdomar, åldrande, cancer, högt blodtryck och verkar antiinflammatoriskt. Det naturliga fettet i bönorna (kakaosmöret) är ett vegetabiliskt omättat fett och tillhör därför de nyttiga fetterna. Rena hälsokuren alltså. Men det är hanteringen av bönorna som är avgörande för om nyttigheterna finns kvar i chokladkakan i affären.

 
                                                                                            Everjean, The Choqoa Sampler 2009, CC BY 2.0

Enligt experterna bör choklad uppfylla de här kriterierna:

  • Hög halt kakao, helst över 70 %, utspädning med socker och mjölk minskar den goda hälsoeffekten
  • Innehålla få ingredienser: kakaomassa, kakaosmör, socker och vanilj (ej vanillin). Allra helst ska innehållsförteckningen vara enbart kakaobönor och socker.
  • Bör inte innehålla sojalecitin (kan vara genmanipulerad), härdat fett, transfetter eller fettreducerad kakao.
  • Bör tillverkas på traditionellt vis där kakaosmöret pressas ut mekaniskt. Kemisk separation av kakaosmöret förstör de hälsobringande ämnena. Undvik därför choklad som innehåller fettreducerad kakao.
  • Bör vara kravmärkt, ekologisk och fairtrade, bidrar till att regnskogar inte exploateras eller att konstgödning- och bekämpningsmedel används.
Många av chokladproducenterna har tagit genvägar för att spara hantering och tjäna mer pengar. Företagens krav på avkastning har även drivit in bönderna i ohållbara odlingsmetoder. Likt odling av kaffe och bananer blir jorden obrukbar efter ca 20-30 år efter att ha använt allt för mycket gödning- och bekämpningsmedel. Mark som är lika med regnskog.
 
Se gärna den film som Anna-Sofia Winroth gjort, efter det vill man bara gynna ekologisk och fairtrademärkt choklad. Men deppa inte, det finns många alternativ att välja bland. Det kostar några kronor extra men det är det värt för att få bättre kvalitet, hälsa och miljö.
 
6 tips på choklad av den "goda" sorten:
 
Chokladen hittar du på webben i den infogade länken:

 



Drick & ät hållbart / choklad, ekologisk / Permalink / 3
#1 - - Lasse:

Som Marabou mjölkchokladfanatiker känns det som att man får tänka om efter att ha läst inlägget! Vågar inte ens tänka på dess innehållsförteckning, den är säkert lång som en riksdagsproposition.

Svar: Ja, den är lång. Det mesta är tyvärr fel enligt rekommendationerna.
Gunilla Östberg

#2 - - Eva:

Nu vill jag också köpa riktig ekologisk choklad. Jag hade ingen aning om detta. Tack för inlägget!
Eva

Svar: Tack själv! Jag hade heller ingen aning, det var först när jag läste på inför att skriva inlägget som jag blev medveten. Så detsamma gäller för mig.
Gunilla Östberg

#3 - - Ingrid:

Så intressant. Vore spännande att få lite tips om var man kan köpa de smarriga chokladerna!

Svar: Jag har lagt en länk på respektive choklad till en webbutik där man kan köpa chokladen. Alce Nero vet jag dock att man kan köpa på vissa ICA-butiker. Jag tror faktiskt att de flesta av sorterna finns i handeln också, så vi får hjälpas åt att hålla ögonen öppna :-)
Gunilla Östberg

Till top