Fossilfria fonder ger högre avkastning enligt ny analys

Windkraft1

The Guardien rapporterar att de investerare som avyttrat sina tillgångar i fossila bränslen erhöll 1,2 procent högre avkastning jämfört med de med ägande i fossila bränslen. Bakom studien står börsindexföretaget MSCI, vars globala index används av mer än 6000 pensions- och hedgefonder.

Jämförelsen har gjorts sedan 2010 där fossilfria tillgångar ökat med i genomsnitt 13 procent per år, jämfört med konventionella 11,8 procent. En anledning är den snabba nedgången i oljepriset som började i juni förra året och som har påverkat aktievärdet hos oljebolagen negativt. Men det är inte hela förklaringen. Även innan prisnedgången såg man skillnader, under hela 2012 och 2013 överträffade de fossilfria fonderna de konventionella.

Gamla sanningar utmanas

Enligt The Guardian utmanar dessa nya uppgifter den tro som dominerar bland kapitalförvaltare att avyttringar av fossilt bränsle skadar de finansiella resultaten i investeringsfonder.
- Den konventionella tesen bland finansiella experter är att man måste ha fossila bränslen i sin portfölj för att få god avkastning. Men med dessa nya siffror måste man nu ifrågasätta sanningen i detta, menar Matt Davis, chef för ”Share Action”, en välgörenhetsorganisation kampanj för ansvarsfulla investeringar.

2015 kan bli året då kapitalet flyttar till hållbara investeringar

I ett tidigare inlägg har jag skrivit om att stora tunga investerare anser att det är för hög risk att ha tillgångar i fossilt bränsle på grund av klimathotet. Med en hög riskfaktor och med en lägre avkastning kan vi med stor sannolikhet förvänta oss en snabb förskjutning av kaptialet mot fossilfria investeringar. Ytterligare faktorer som driver en sådan utveckling är de sjunkande priserna på grön energi.

Tydligare indikatorer än så får vi knappast, så det här blir en spännande utveckling att följa. Har du egna sparpengar i fonder, aktier eller pensioner kan det vara läge att följa utvecklingen och agera i tid.

Läs mer:Aktuellt, Bo & lev hållbart / Fossilfria tillgångar, avkastning, fossilfria fonder / Permalink / 1
#1 - - Anonym:

Självklart blir det så, ska kolla mina pensionsfonder. Tack!

Till top