Nya miljövänliga värmeljus

Nu finns en ny typ av miljövänliga värmeljus på marknaden som istället för en aluminiumbehållare använder en kopp i glas och silikon som kan återanvändas. Själva ljusmassan tillverkas som refill i 100 % stearin och den lilla vekeshållaren kan enkelt återvinnas som metall.

Miljövinsten ligger i att koppen kan återanvändas gång på gång samt att ljusmassan är av stearin som inte bidrar till växthuseffekten.

Aluminiumkoppen, å andra sidan, kräver hög energiförbrukning vid tillverkningen och är dessutom svår att återvinna. Det senare beror på att den lilla vekeshållaren som sitter fast i botten på koppen är gjord i magnetiskt metall så vid återvinningen skiljs inte de två delarna åt. Aluminiumkopp och vekeshållare måste skiljas åt manuellt för att återvinningen ska fungera.

Det vanliga idag är att ljusmassan  är gjord av paraffin som tillverkas från råolja och bidrar därför negativt till växthuseffekten. Stearin är gjord av animaliska och vegetabiliska fetter och bidrar därför inte.

En hälsoaspekt är också att paraffin inte brinner vid tillräckligt hög temperatur vilket innebär att en rad olika skadliga förbränningsprodukter bildas och påverkar inomhusluften. Stearin däremot förbränns fullständigt till koldioxid och vatten.

Många fördelar således med de nya värmeljusen.

I Sverige använder vi ca 300 miljoner värmeljus per år. Om dessa är av den konventionella typen med aluminiumkopp och paraffin bidrar dessa till ett koldioxidutsläpp motsvarande 30 000 normalstora bensinbilar.

Du hittar de nya värmeljusen på bl a på Clas Ohlson, vissa ICA-butiker och i välsorterade järnaffärer.

 

*     *     *

Veckans hållbara tips vecka 8.Bo & lev hållbart / miljövänliga värmeljus, växthuseffekten / Permalink / 1
#1 - - Lottis:

Jag har också testat dem och dom är riktigt bra. Helnöjd :-)

Svar: Javisst är de bra! Vi håller på och byter ut hemma och är jättenöjda så här långt.
För en hållbar värld

Till top