The Guardian tar kraftfull ställning för klimatet!

The Guardian har genom sin kampanj ”Keep it in the ground” låtit Minecraft bygga en karta för staden Climate Hope City. Här får du en fyra minuter lång demo av staden där olika hållbara lösningar visas upp, sådana som redan finns att tillgå idag eller är under utveckling. En spännande vandring!

Varför gör då the Guardian en sådan karta? Och vad föranleder en sådan stor satsning som "Keep it in the ground"-kampanjen?

Modigt Guardian!

The Guardian har tagit en proaktiv ställning för klimatet och har bestämt sig för att lyfta frågan till dess rätta plats: överst på agendan. Genom att göra det vill man nå ut till styrelserummen och till alla de som har ”miljarder av dollar till sitt förfogande”.
- En sådan här kampanj startar man inte om man inte bestämt sig för att vinna, säger The Guardian's chefredaktör Alan Rusbridger.

Enligt Rusbridger är en av anledningarna till att klimatfrågan hamnar i kölvattnet att det är långsamma och abstrakta förändringar. Därför räknas detta inte som hett nyhetsstoff av journalistkåren. Så när forskarna gång på gång försöker få uppmärksamhet från media tenderar de att ignoreras.

Vad kommer jag ångra mest att jag inte gjorde?

Nu i sommar kommer Rusbridger lämna the Guardian efter 20 år. Så i julas funderade han på vad han mest skulle komma att ångra att han inte gjorde medan han hade makten över nyhetsflödet.
- Jag kom fram till att det inte var mycket jag skulle ångra, endast ett område: att vi inte gjort rättvisa åt denna enorma, överskuggande, överväldigande fråga om klimatförändringarna och vad den kommer att orsaka våra barn och barnbarn.

Genom kampanjen har Rusbridger avsatt de bästa av resurser för att lyfta frågan till dess rätta plats: sju  klimatjournalister och redaktörer samt ett team på 28 externa experter. Klimatskeptikerna kommer att få mindre utrymme i nyhetsflödet och politiker kommer att stå i fokus för att påverka dem att börja agera. Som grädde på moset strömmar många nya läsare in till tidningen tack vare kampanjen.

En beundransvärd kampanj som jag gärna ställer mig bakom!

*     *     *

Läs mer:

 

 Aktuellt, Ytterligare inspiration / Climate Hope City, Guardian, klimatförändringar / Permalink / 0
Till top