Lorena städar med rent samvete. 5 tips på miljövänlig städning

Lorena Sandoval driver sedan många år ett städföretag där hon erbjuder sina tjänster till privata kunder. Hon trivs med sitt arbete och uppskattar friheten i att vara sin egen.

- De flesta av mina kunder är på arbetet medan jag städar och det ger mig en stor frihet, säger Lorena. Jag vill göra ett bra jobb och vill att mina kunder ska vara nöjda.

På senare tid har Lorena börjat fundera mycket på vad som händer i världen med all miljöförstöring och klimatförändringar. Hon läser mycket i tidningarna och ser på nyheterna på tv och skräms av det hon ser. Hon ser på världen utifrån sin profession och tycker att vi människor skulle bry oss mycket mera.

- Vi människor förstör för oss själva. Man kan inte bara sitta och vänta på att andra ska göra något, man måste bidra själv, säger Lorena bestämt. Jag bestämde mig för ungefär ett år sedan att jag vill bidra till en bättre miljö så gott jag kan. Och samtidigt skulle jag slippa hålla på med starka kemikalier vilket jag faktiskt börjat oroa mig för.

Lorena tänkte igenom steg för steg på vilket sätt hennes tjänster bidrog till de negativa effekterna på miljön och klimatet. Hon tog reda på så mycket som möjligt om miljövänlig städning och försökte tänka igenom vad hon kunde göra bättre.

- Det första jag tänkte på var mina resor till och från mina kunder. Jag har alltid rest kollektivt och promenerat mycket, men nu blev det ännu viktigare för mig, säger Lorena, eftersom jag direkt kan minska på klimateffekten. Sedan har jag tänkt om i hela städningen, från dammsugning och damning till rengöring av badrum, kakel och ugnar.

Behovet styr städmetod

Numer tänker Lorena mer utifrån behovet av städning. Att anpassa efter hur smutsigt det är och att inte städa mer än vad som behövs. Man kan se städningen utifrån en behovstrappa, steg ett är torrstädning med dammvippa och dammsugare, steg två våttorkning med enbart vatten, steg tre är våttorkning med såpa och till sist steg fyra behandling av svårare fläckar med koncentrerad såpa, ättika eller bikarbonat. Det här gäller golv såväl som bänkskivor och ugnar.

- Endast i värsta fall tar jag till något starkare rengöringsmedel, men det har faktiskt inte hänt ännu. Det mesta går bort med lite såpa och muskelkraft. Och så försöker jag använda så lite rengöringsmedel som bara går. Det är bara att prova sig fram, när inte musklerna räcker till så kan man behandla fläcken en stund, det brukar göra susen, säger Lorena och skrattar.

Nöjda kunder

- Jag börjar alltid med att fråga mina kunder om de vill gå över till miljövänlig städning, berättar Lorena vidare. Många har redan själva tänkt på det och blir bara glada när jag frågar. Speciellt de som har barn. Det är bara en kund som tackat nej och det berodde på att han själv säljer rengöringsmedel.

Till sist undrar jag om kunderna är lika nöjda som tidigare?

- De är faktiskt mer nöjda nu, de flesta vill vara med och bidra till en bättre miljö. Dessutom blir det billigare eftersom det går så mycket mindre rengöringsmedel. Jag mår också bättre av att slippa handskas med dem, så nu kan jag somna med rent samvete - det känns bra, säger Lorena och ler stolt!

Lorenas bästa städtips:

  • Tänk utifrån en helhet, vad i min städning kan påverka miljön eller klimatet
  • Spalta upp de olika rengöringsmetoderna och tänk igenom vad du kan ersätta med miljövänligare alternativ, t ex grön el till dammsugaren, såpa även till badrum och kök, ättika och bikarbonat till svårare fläckar och så vidare.
  • Torrstäda så mycket som möjligt, därefter försök med enbart vatten. Endast när det verkligen behövs är det dags att ta till rengöringsmedel.
  • Välj enbart miljömärkta rengöringsmedel, t ex ”Svanen” eller ”Bra miljöval”
  • Använd alltid så lite rengöringsmedel som bara går, musklerna räcker långt
 
*     *     *
Läs mer:


Bo & lev hållbart / miljövänlig städning, rengöringsmedel, städar, såpa, torrstädning / Permalink / 2
#1 - - Malin:

Bra tips! Nu ska det rensas bland regöringsmedlen.

Svar: :-)
För en hållbar värld

#2 - - Anonym:

Superbra tips, det ska jag också testa. :)

Svar: Roligt, lycka till!
För en hållbar värld

Till top