LED-lampor är äntligen redo att ta över!

Ampoules

Nu har utvecklingen av LED-lampor kommit så långt att de helt kan ta över belysningen av våra hem. De har blivit billigare, passar i alla armaturer och har fått ett varmare ljus som är värt namnet varmvitt. Dessutom kan många av LED-lamporna dimmas.

LED sparar miljön

När man byter ut en glödlampa mot en LED gör man i snitt en 80 procentig energibesparing. Ungefär samma besparing gör man med en lågenergilampa men livslängden är betydligt längre för LED-lampan, om den är av god kvalitet. LED-lampor har en livslängd på mellan 10.000 och 25.000 timmar jämfört med glödlampans ca 1.000 och halogenlampans ca 2.000 timmars livslängd.

Både den längre livslängden och energibesparingen är bra för miljön. Dessutom innehåller LED-lampor inte kvicksilver eller andra tungmetaller. Däremot innehåller de ett antal sällsynta jordartsmetaller så det finns all anledning att återvinna uttjänta lampor. 95-100 % av materialen kan återvinnas. Numer säljer t.ex. IKEA enbart LED-lampor som ett led i att hjälpa sina kunder att leva mer miljövänligt.

Utvecklingen går dessutom vidare. Knappt har LED-lamporna kvalificerat sig i våra hem innan ny teknik som är än mer energieffektiv börjar ta form. T.ex. grafen-LED, Lec-lampor och LED-lampor utan sällsynta jordartsmetaller. Energiförbrukningen förväntas gå ned ytterligare och priset sjunka till en bråkdel. Det bådar gott för den hållbara utvecklingen.

 Bo & lev hållbart / LED-lampor, energibesparing / Permalink / 0
Till top