Skavanker på äpplet? Ingen fara – TedEd visar varför

Frukt och grönsaker som har lite skavanker ratas av livsmedelsbutikerna och av oss konsumenter. Bönderna får plöja ned dem i jorden igen som gödning, eller använda dem till biogas. Det gäller även sådant som inte ser tillräckligt snyggt ut. Våra höga krav på utseende och fräschhet gör att upp till 30 procent av det som odlats aldrig äts upp. Trots att frukten och grönsakerna både smakar gott och är ofarliga att äta.

Elizabeth Brauer visar i denna fyra minuter långa TedEd-video, vad prickar och mörka områden egentligen är och att det är helt ofarligt för oss människor. Hon lär oss också att bakterier som faktiskt kan göra oss sjuka, oftast inte angriper själva frukten i sig och syns därför inte. Det är därför det är så viktigt att skölja innan vi äter dem.

 

 

Goda initiativ

Det finns flera initiativ där man tar tillvara på sekunda frukter och grönsaker.  Bland annat säljer COOP ”ful frukt” till ett lägre pris. Det finns också restauranger som köper in och tillagar mat på dem. Andra producerar must och marmelad. Frankrike var det första landet att införa ett förbud för butikerna att slänga mat. Den ska istället skänkas till behövande. Alla är välbehövliga initiativ för att minska matsvinnet. Men vi måste göra mer.

Jordbruket är idag en stor miljöbov

Att minska matsvinnet är viktigt för miljön. Världens livsmedelsproduktion har utvecklats i en riktning som är långt ifrån hållbar. Med problem som övergödning, utsläpp av växthusgaser, skogsskövling, utarmade jordar, spridning av miljögifter och minskad biologisk mångfald har gjort jordbruket till en av de värsta miljöbovarna. Till exempel är jordbruket den näring som av många experter anses bidra mest till klimatförändringarna. Dessutom förbrukar det enorma mängder färskvatten. Om vi då kan minska på svinnet, minskar vi automatiskt på miljöpåverkan.

Allt det här är omöjligt för oss vanliga konsumenter att känna till. Det krävs därför omfattande systemförändringar i hela jordbrukssektorn. Något som våra politiker tillsammans med vetenskapen och jorbruksnäringen måste forma och sätta ramverk för. På global nivå. Sverige ligger bättre till än de flesta länder beroende på att vi har ett strängare regelverk. Men mycket av den mat vi äter kommer från utifrån, både från EU-länder och utanför EU, och där regelverken ser helt olika ut. Att något måste göras åt jordbruket på global nivå är vetenskapen eniga om.

Vi kan alla bidra

De stora systemförändringarna får som sagt politiker, vetenskapen och jordbruket stå för. Men vi konsumenter kan visa vägen för vad vi vill ha genom att köpa ekologiskt och närodlat, och minska det egna matsvinnet. Då spar vi både pengar och räddar miljön, en win-win-situation för alla.

Läs mer:



Drick & ät hållbart / TedEd, ekologiskt, frukt, grönsaker, matsvinnet, närodlat / Permalink / 0
Till top