Endast tre saker får spolas ned i toaletten

Nu är det hög tid att sluta fulspola. Varje år spolar vi svenskar ned i snitt 1,3 kg skräp i toaletten. Sådant skräp som inte hör hemma där eftersom det kan göra skada både för avloppssystemet och miljön. Idag på världstoalettdagen har Svenskt Vatten gått ut i ett pressmeddelande för att lyfta frågan och göra oss människor mer medvetna om vad man får och inte får spola ned i toaletten.
 
Enligt VD Anna Linusson är det vanligaste felet att vi använder hushållspapper eller pappersservetter för att torka oss med då toalettpappret tagit slut. Och det är ju helt okej om vi inte spolar ned det i toaletten, utan slänger det i soporna i stället. Problemet är att hushållspapper och pappersservetter inte löses upp i vatten på samma sätt som toalettpapper gör. Det här gäller även vanliga servetter, våtservetter och pappershanddukar.
 
Enligt Svenskt Vatten spolas även tidningspapper och underkläder ned i toaletten. Vilket kan tyckas väldigt förvånande eftersom det borde vara svårt att få ned. Skräp som exemplevis tops, strumpbyxor, bindor och kondomer, fastnar i ledningar, pumpstationer och i reningsverken där de orsakar stopp.
 
Absolut förbjudet är det att spola ned kemikalier, målarfärg, mediciner, oljor och fetter i något av våra avlopp. Det kan inte reningsverken inte ta hand om utan det går rakt ut i våra vattendrag och hamnar i näringskedjan. Det gäller även snus och cigarettfimpar eftersom de innehåller giftiga ämnen.
 
Nej, i toaletten får endast kiss, bajs och toalettpapper spolas ned. Allt annat är att fulspola. Slammet från reningsverken innehåller många nyttiga näringsämnen som fosfor och kväve, som kan användas som gödningsmedel på våra åkrar. Men bara om det innehåller låga halter av miljöstörande ämnen. 

 



Aktuellt, Bo & lev hållbart / avlopp, reningsverk, spola, toalett / Permalink / 0
Till top