Dags att byta till eko!

Ett bra första steg mot en mer hållbar livsstil är att köpa ekologisk och närodlad mat. Numera finns det ett rätt stort utbud i butikerna och efterfrågan ökar stadigt. 2011 stod försäljningen av ekologisk mat för ca 4 % av totalförsäljningen. Politikernas mål är 6 % år 2020. Detta är ett lågt mål, danskarna nådde detta redan 2010. Det positiva i fågelsången är att det börjar bli trendigt att köpa ekologisk mat och efterfrågan har ökat kraftigt under 2013 (+13 %). Här kan vi konsumenter visa vägen. Visst får vi betala mer för ekologisk mat, men om inte vi gör det får någon annan göra det i framtiden.

Att välja ekologisk mat innebär många fördelar:

  • Ett giftfritt jordbruk ger renare marker och grundvatten och bättre arbetsmiljö för bönderna
  • Djuren får leva ett naturligare liv, dvs gå fritt utomhus, äta sådant foder som de är skapta för, inga läkemedel i förebyggande syfte, mindre stress mm
  • Friskare sjöar och hav pga minskad övergödning och mindre gifter
  • Giftfri mat till oss konsumenter
  • Ökad mångfald av djur, insekter och fåglar
  • Bättre för klimatet pga minskade utsläpp av växthusgaser

Naturskyddsföreningen har gjort en rolig och givande film om varför vi ska välja ekologisk och närodlad mat. Den talar för sig själv!

Klicka på bilden och vänta ett par sekunder.
 

Lite reflektioner

Jordbruket och livsmedelsproduktionen är ett globalt problem eftersom vi importerar och konsumerar stora mängder mat från världens alla hörn. Enligt bl a Jordbruksverket står jordbruket för cirka 25 % av de totala utsläppen av växthusgaser i Sverige. Av dessa är 20 % kopplat till djurhållning, där av diskussionen om att vi äter för mycket kött.

Tyvärr har konkurrensen och den höga prispressen drivit bönderna till ett allt mer ohållbart jordbruk och en tuff djurhållning. Jag är övertygad om att om vi får mer insyn och kunskap om hur maten produceras, så är de flesta villiga att betala lite extra.

Är det t ex acceptabelt att vi inte bör äta vindruvor för ofta pga att de är så besprutade, eller att inte få äta fet fisk från Östersjön mer än två ggr per år, eller att få baksmälla av att dricka vin som inte beror på alkoholen. En av värstingarna är gåslever där man tvångsmatar fåglarna för att förstora deras lever.

Efterfrågan av ekologisk mat skapar tryck på livsmedelsbutikerna, som i sin tur skapar tryck på sina underleverantörer. Till slut når det bonden som då kan ställa om sitt jordbruk. Just nu frågar jag enträget efter ekologisk ost (till frukost) varje gång jag handlar, men jag har inte fått napp ännu. Har någon tips på ekologisk ost?Drick & ät hållbart / Ekologisk mat, hållbar utveckling / Permalink / 3
#1 - - Sarah:

Jag håller verkligen med dig mamma, eko är det enda rätta!

Svar: Det blir jag extra glad över att höra! :-)
Gilla Östberg

#2 - - Han Lixom:

Fan va skönt att se någon som bloggar om hållbarhet, någon som verkar ha förstå åtminstone en stor del av del av det hela.
Du har rätt, om man gör rätt, så följer dom efter ( affärerna) för precis som alla andra, vill dom tjäna pengar.
Jag skrev ett otroligt bittert inlägg, inte just om eko och hållbarhet, utan om effekten människans naivitet och beroende förmodligen haft på de själva.
Som minst har jag hälften rätt vågar jag påstå.

Detta är fortfarande väldigt tabubelagt, trots rätt tillfälle, eller rätt bekantskap - att prata om.
Det enda man kan göra är att stoltsera smått om att man gör rätt, och göra ett sådant intryck på andra att de får viljan att följa efter själva.

Mvh .. full på en red gold 750

Svar: Kul att du tycker det, det känns sååååå angeläget! Ibland blir man trött när man ser (även på sig själv) hur begränsade vi människor är i att förstå konsekvenserna av det vi gör. Kolla in Holone, en tidning som skriver mycket om detta, dvs hjärnforskning kopplat till mänskligt beteende tolkat i ett förståligt format. Jätteintressant!
Gilla Östberg

#3 - - Catharina Bråland:

Jaa Hörde nu på nyheterna att trycket ökar snabbt
Härligt!! Vi diskterade just att inget politiskt parti har gjort detta till sin hjärtefråga! Hm??

Svar: Ja, de senaste siffrorna visar att det ökar riktigt snabbt nu. Siffror som nämnts är att ekologisk mat har ökat med 30% första halvåret 2014. Det är bra :-) Håller med om att det är konstigt att inget parti gjort det till sin hjärtefråga, tror att det skulle ge massor av röster!
Gunilla Östberg

Till top