Stadsodling, gerillaodling eller helt vanlig trädgårdsodling

Just nu är det skördetider i trädgården och det är själva klimax av hela odlingssäsongen. För att odla är helt magiskt. Ett litet frö kan bli en två meter hög planta som levererar de godaste gurkorna. Eller ett annat frö som blir till den ljuvligaste och smakrikaste basilikan. Ett tredje frö blir till en vacker blomma som förgyller vardagen och skapar ett vackert minne för hela året. Samtidigt gynnar odlingen miljön och klimatet.
 
Att odla är ett växande intresse, allt från att odla i köksfönstret eller på balkongen till gerillaodling i parker och i den egna trädgården. Ambitionsnivån väljer var och en efter eget behag, allt från en liten kruka med timjan till ett prunkande växthus och stora friland.

 Numer är det lätt att komma igång med att odla även om man aldrig gjort det tidigare. Det finns obegränsat med tips och inspiration för alla ambitionsnivåer i tidningar, tv och på webben. All kunskap finns endast ett klick bort så tröskeln att komma igång är i det närmaste obefintlig. Titta bara på Rappnes underbara video om stads- och gerillaodling.
 
 
 
Ett intresse som räcker året om

Att odla är ett intresse som räcker året om, den genomgår bara olika faser. I januari är det dags att göra en odlingsplan för året. Februari beställer man fröer och köper hem såjord och annat som behövs. Från och med februari/mars börjar man sätta de första fröerna som chili och paprika. Därefter sätter man fröer så att blomning och skörd passar med semestrarna. Det funkar alldeles utmärkt, t ex sätter jag gurkor tidigt och tomater relativt sent för att kunna ta del av den goda skörden, antingen före eller efter semestern. Sedan rullar allt på i full fart ända till i oktober då man skördar det sista och börjar stänga ned för hösten. Resten av året njuter jag av det jag skördat och tittar på bilder. I slutet av året börjar man fundera på nästa års odlingar.

Jag vill göra det enkelt för mig när jag odlar, därför odlar jag i krukor och i odlingslådor med nättak. Vår trädgård ligger i väst-nordväst och dessutom har vi rådjur och harar i trädgården. Jag har också ett växthus där jag odlar sådant som behöver ett varmare klimat än vad vår trädgård kan erbjuda. T ex vindruvor, tomater, gurkor, chili och paprika.
 
Mellan vårt hus och garage har jag också ordnat ett utrymme för odling. Genom att sätta upp en spaljé mellan husen så har jag lyckats skapa ett gynnsamt mikroklimat så där odlar jag bönor av olika slag, tomater, fikon, örter och lite annat.


Jag håller på att lära mig att vara ekologisk i allt när jag odlar. Det innebär ekologiska fröer, ekojord, kogödsel och egen kompost. Om jag får angrepp använder jag såpvatten och nyttodjur för att stävja skadedjuren. Funkar inte det så åker plantan i sopen. Det blir så självklart att man inte vill bespruta växterna när man själv och sin familj ska äta grönsakerna.

Själavård på flera sätt

Jag är långt ifrån självförsörjande, men från juni och fram till oktober så kan jag njuta av olika sorters sallad, tomater, gurka, persilja, örter, bönor, vindruvor, rödbetor och potatis mm till en ganska begränsad arbetsinsats. Inget smakar så gott som det egenodlade. Att odla ger så mycket mer än bara skörden, det ger harmoni, glädje och en balans i livet som alltid varit mycket värt för mig. Odling används sedan länge som en terapeutisk behandling för människor med depressioner och det har hjälpt många människor tillbaka till livet.

 
Bidrar till bättre miljö och klimat
 
Även om jag bara till en viss liten del är självförsörjande, säg till 10-20 procent, så minskar jag de facto belastningen på miljön och klimatet med mina odlingar. Odlingen är ju ekologisk och så närodlad den kan bli. Så varje liten odling runt om i vårt land bidrar till en mer hållbar grönsaksproduktion med mindre konstgödsel, besprutning och minskade utsläpp av koldioxid. Många bäckar små...

 



Bo & lev hållbart / ekologisk odling, hållbar utveckling / Permalink / 1
#1 - - Susanna Maria J:

Bra där! Själv kör jag elbil för att bidra till en bättre miljö :) Kram på dig!

Svar: Det bidrar självklart mycket mer! Grattis, jag vill också ha en elbil. Har i alla fall skaffat en elmoppe som jag kör omkring med :-)
Gunilla Östberg

Till top