Ekologiska viner växer rekordartat – tips på ett riktigt bra Chablis

Nu ska jag berätta om ett ovanligt trevligt besök på Systembolaget i Järpen. Vi var där för att hitta några goda ekologiska viner inför påskhelgen och behövde få lite tips.

Vi träffar Jörgen som visar sig vara helt rätt person för att tipsa om ekologiska viner. Han är själv väldigt intresserad av dem och berättar att han numer enbart väljer ekologiska viner för den goda smakens skull. Han berättar också att försäljningen ökat lavinartat på senaste tiden och att det hela tiden kommer in nya sorter av hög kvalitet.

- Om ni vill ha tips på ett riktigt gott vitt vin som passar ett påskbord så föreslår jag Chablis Sainte Claire Vieilles Vignes, ett lite dyrare vin men som är helt fantastiskt gott, säger Jörgen och håller upp flaskan framför oss. Ett biodynamiskt vin som passar utmärkt nu i påsk med mycket fisk och skaldjur.

Jörgen berättar att vinet är gjort av 100 % Chardonnay och att det inte har lagrats på ekfat för att det ska behålla sin ursprungliga Chablis-karaktär.

- Mycket smakrikt, fruktigt och med ett tydligt inslag av mineral. Ett favoritvin helt enkelt. Jag kan berätta en liten anekdot om just det här vinet, säger Jörgen med glimten i ögat, om ni har tid?

Och tid har vi, för det här verkade spännande.

Brocardviner genomgår en förvandling

- Jean-Marc Brocard som är ägare till den välkända vingården har producerat viner enligt konventionella metoder sedan 70-talet, börjar Jörgen. När hans son Julien började växa upp ville Jean-Marc ge sonen en egen lott att odla vin på för att han skulle lära sig den stora konsten att odla vin. Julien ville gärna odla sitt eget vin men bara om han fick göra det på sitt egna sätt: Biodynamiskt.

Den kloke fadern lät honom hållas, det är ju bra att lära sig av sina egna misstag, resonerade han. Sagt och gjort. Julien startade upp en ekologisk och biodynamisk odling av vindruvor.

- Första skörden blev riktigt bra och vinet blev en succé. Allt vin såldes slut omgående, skrattade Jörgen.

Nu var det så att pappa Jean-Marc inte var sämre än att han insåg att det här var något alldeles extra och att han kunde lära sig av sin son.

- Idag kör de verksamheten tillsammans och de har ställt om till biodynamisk odling på 80 hektar av gårdens totalt 200 hektar. Detta gör Brocard till den största ekologiska odlaren i hela Bourgogne. De har vunnit en massa priser, bland annat har de fått utmärkelserna Årets Producent och Årets Vinmakare av tidningen Vin och Mat och tidningen Gourmet, säger Jörgen och sträcker fram flaskan till oss.

Vinet ligger i prisklassen 169 kr och det är lite dyrare än vad vi normalt brukar köpa. Men det gick inte att motstå den härliga historien om far och son Brocard så vi fick med en flaska hem.  Vinet ska avnjutas till påskaftonens smörgåsbord.

*     *     *


Fakta om vinproduktion:

Vindruvor hör till de frukter som besprutas allra mest. Vid framställning av konventionellt vin används många främmande ämnen som bekämpningsmedel, tillsatser i processen samt tillsatser av olika smakämnen för att vinet ska tilltala oss konsumenter.  Kalla Faktas program i TV4 november 2013 fick många att sätta vinet i halsen och blev också startskottet för de ekologiska vinerna.

Olika ekologiska märkningar:

  • Konventionella viner: Använder bekämpningsmedel, kostgödsel och tillsatsämnen.
  • Ekologiska viner, EU:s märkning: Inga bekämpningsmedel, tillsatsämnen eller konstgödsel. Istället används stallgödsel, kompost och nyttodjur. Finns i två nivåer: 95 % ekologiskt och 100 % ekologiskt, där procenttalet anger hur stor andel av råvarorna som är ekologiska. I 100 % ekologiskt finns inga tillsatser av sulfiter.
  • Kravmärkta viner: 100 % ekologiskt men även ytterligare krav, bl a tar man även ett socialt ansvar.
  • Biodynamiska viner: Uppgraderad form av ekologiskt vin. Förutom stallgödsel används extrakt från olika växter som nässlor, maskros och kamomill. Biodynamiska vinodlare planterar och skördar även sina grödor i enlighet med månens faser.

 

Mer att läsa:


 Drick & ät hållbart / Chablis, Chablis Sainte Claire Vieilles Vignes, ekologiska viner / Permalink / 0
Till top