Overshoot Day 2015 redan här!

Så igår var det dags igen för ett nytt rekord. Overshoot Day inträffade redan den 13 augusti i år. Dagen då vi förbrukat jordens förnyelsebara återhämtningsförmåga. Från och med idag lever vi på krita, dvs på framtida generationers resurser.

Fram till och med 1970-talet så levde mänskligheten inom planetens gränser, men efter det har konsumtionen ökat dramatiskt. En ökning som beror på att vi blir fler och fler människor på jorden och att fler har fått det bättre ekonomiskt och därmed konsumerar mer. Idag förbrukar mänskligheten i genomsnitt 1,6 jordklot per år, ett drygt halvt jordklot mer än vad som finns.

Hållbar utveckling

Det är hur vi använder fossil energi och sättet som vi förbrukar och förorenar jordens resurser på som skapar problem. Vi måste helt enkelt ställa om till en hållbar utveckling och där en av de mest akuta åtgärderna är att sluta använda fossila energikällor. 

2015 är möjligheternas år då världens ledare ska komma överens om ett globalt hållbarhetsavtal i Paris i december. Många forskare anser att det är detta möte som kommer att avgöra klimatets och mänsklighetens framtid på planeten så förväntningarna på våra politiker är skyhöga. Vill du vara med och ge ditt stöd till politikerna så har du möjlighet att göra din röst hörd på EarthStatement.org, läs mer här.

 
Läs mer:
 


Aktuellt / Overshoot Day, hållbar utveckling / Permalink / 1
#1 - - Britt:

Sorligt! Måtte politikerna ta sitt ansvar. 😡

Till top