Det hållbara köket – 7 tips för att bli fri från gifter

Swedish Country Kitchen

Köket är en plats där vi spenderar mycket tid och här finns ett stort utrymmer för att tänka hållbart. Det är inte bara genom maten som vi får i oss olika gifter, utan också från inomhusluften som vi andas och prylar som huden kommer i kontakt med. Elektriska apparater, plast, textilier, möbler och tapeter ”ångar av sig” olika kemikalier och därmed får vi i oss kemikalierna både via luften och beröring. En osynlig fara som de flesta inte är så medvetna om.

Vissa forskare menar att det är skadligare att andas in eller ta upp giftiga ämnen via huden eftersom gifterna då hamnar direkt i vårt blodsystem. Äter vi gifterna finns det åtminstone chans att kroppens utrensningsorgan sorterat bort dem.

Numer finns det ingen anledning att utsätta oss själva eller miljön för onödiga risker. När experter talar om gränsvärden gör man det för enskilda kemikalier och att det då inte föreligger några risker med just den enskilda varan/prylen. Problemet är att vi får i oss hundratals olika kemikalier från olika håll och den så kallade cocktaileffekten vet forskarna väldigt lite om. Rent krasst är vi alltså försökskaniner till dess att vetenskapen hunnit forska mer på kombinationseffekterna. Det är den bistra verkligheten.

Byt ut steg för steg

Att ställa om sitt kök är en grannlaga uppgift. Men tar man det steg för steg och byter till giftfria alternativ i allt från mat, köksredskap, rengöringsmedel till textilier, möbler och köksskåp, så har du startat en resa som blir allt mer hållbar med tiden.

Det finns många giftfria alternativ även om det kan vara lite klurigt att hitta rätt i början. Tipset är att göra det enkelt för sig; börja med att läsa på om det du ska köpa, leta efter miljömärkta varor och ställ frågor till personalen. De är skyldiga att informera om EU:s värstinglista av kemikalier, så det är bara att kräva svar. Så säg farväl till flamskyddsmedel, tungmetaller, ftalater, perflourater, hormonstörande ämnen, azofärgämnen och välkomna gamla beprövade naturmaterial.

Här är några tips på vägen mot ett mer ekologiskt och hållbart kök.

1. Byt till eko

  • Fyll skafferiet och kyl/frys med ekologisk och närodlad mat. Numer är utbudet stort i butikerna och priserna har sjunkit till rimliga nivåer på de flesta varor. Vi får dock inte glömma att ekologisk mat måste få kosta mer för att vi ska kunna få mat producerad på ett sätt som vi önskar.
  • Handla oförpackad mat så långt det är möjligt och förvara den hemma i förvaringskärl av glas, porslin, rostfritt eller keramik. Använd så lite plast som möjligt.
  • Släng så lite mat som möjligt. Har bäst-före-datum passerat: lukta och smaka. Om vi sänker temperaturen i kylskåpet en extra grad så håller maten betydligt längre.
  • Se Naturskyddsföreningens film #byttilleko.


2. Köksredskap av naturliga material

  • Välj material i trä, glas, porslin, rostfritt stål, gjutjärn samt emalj för allt från slevar, stekspadar, vispar, förvaringslådor till bunkar, skålar, tallrikar, bestick, grytor och stekpannor.
  • Använd så lite plast som möjligt, speciellt plastföremål från länder utanför EU. Allra viktigast är det då varm mat ska beredas eftersom mer kemikalier avges vid hög temperatur.


3. Byt till energisnåla vitvaror och elektriska apparater

  • Välj energi- och vattensnåla vitvaror av hög kvalitet och lång livslängd. Lång livslängd är avgörande utifrån ett hållbarhetsperspektiv.
  • Disk- och tvättmaskiner som går på husets värmekälla (t ex fjärrvärme) sparar rejält med energi.
  • Välj miljömärkta och energisnåla produkter. Här hittar du beskrivningar.


4. Rengöringsmedel

Rengöring av kök kan ibland vara utmanande. Brända kastruller, feta ytor och svåra fläckar på sittdynor mm. En bra tumregel är att alltid använda miljömärkta produkter (”Bra miljöval” eller ”Svanen”) och alltid använda så lite och så svaga medel som möjligt. Använd istället muskelkraft så får du motion på köpet.

  • Microfiber kan användas torrt eller vått både på golv och bänkytor, med eller utan rengöringsmedel. Prova först utan.
  • Bikarbonat, ättika och citron gör susen på inbrända kastruller, ugnar och stopp i avlopp. Tillsammans med hett vatten boostar du effekten ytterligare.
  • Såpa är ett utmärkt medel för rengöring av svåra fläckar och inbrända kastruller. Går att använda koncentrerat och kan upphettas för riktigt svåra fall.
Fler tips på hur man städar miljövänligt hittar du på Naturskyddsföreningen.

5. LED-belysningen har utvecklats

  • Välj LED-lampor. De är mer energisnåla än både lågenergilampor och halogen samt att de inte innehåller kvicksilver.
  • Numer finns LED-lampor i varmvita alternativ. Vill du piffa upp köket lite extra kan du välja lite olika färger på LED-lamporna som ger roliga effekter. Trasiga lampor lämnas till återvinning.

 
6. Möbler och textilier:

  • Välj möbler av naturmaterial och tidlös design så att man vill använda dem länge.
  • Textilierna utgör en särskild risk eftersom de ofta färgas och impregneras med ohälsosamma kemikalier för att få önskade kulörer och motstå fläckar och brand. Välj ekologiska naturmaterial färgade utan behandlingar med kemiska medel. Tvätta textilier som är behandlade innan de används.


7. Köksskåp, väggar och golv

Om det är dags att bygga om eller byta golv och kök så kan det som sagt vara läge att fundera en extra runda. Många byggmaterial innehåller kemikalier som påverkar inomhusluften under många år. Numer finns miljömärkta byggmaterial av olika sorter så urvalet är stort.

  • Välj miljömärkt byggmateriel. Fråga personalen i butiken så vägleder de dig. Läs mer här och här.
  • Välj tapeter, färg och spackel som är miljömärkta, även här finns numer ett stort utbud i butikerna. Exempel på ofarliga färger är lerfärg och linoljefärg. Här är tips på ekologiska alternativ.


 *     *     *

Läs mer:

 



Bo & lev hållbart / gifter, hållbart kök / Permalink / 0
Till top