Spara vatten – 8 tips på hur!

Inte trodde väl vi i Sverige att vi skulle råka ut för vattenbrist? Men nu har det osannolika hänt och myndigheter varnar för den största vattenbristen på över 100 år. Situationen förväntas bli värre i år än förra året, då man fick transportera vatten i tankbilar till Öland och Gotland för att kunna försörja befolkningen med dricksvatten. Och vattenbristen sprider sig. Just nu är det ovanligt låga grundvattennivåer på många platser, speciellt i sydöstra och östra Sverige. Orsaken är att det har snöat och regnat för lite och allmänheten uppmanas nu att spara vatten.
 
37 miljarder liter vatten kan sparas – varje år

Vattnet är vårt viktigaste livsmedel och vi tar det för självklart att det alltid ska finnas vatten i kranen. Vi använder nästan 200 liter vatten per person och dag, fast vi lätt skulle kunna klara oss med hälften. Ett räkneexempel: Vi jämför två personers vattenförbrukning, 200 liter per dygn (normalförbrukning) respektive 100 liter per dygn. Skillnaden blir ungefär 37 000 liter på ett år. I snitt i Sverige slösar vi alltså bort över 37 miljarder liter vatten per år. Och det går att spara ännu mer. Här är 8 enkla tips som snabbt kommer att ge resultat.  
  • Halvera alltid vattenstrålen; när du duschar, borstar tänder, tvättar händer och diskar. Och stäng av vattnet medan du tvålar in dig, schamponerar håret och borstar tänderna.

  • Om kranar står och droppar, byt packning eller reparera. En droppande vattenkran blir lätt 25 liter vatten per dygn. Det innebär ca 10.000 liter på ett år.

  • Köp vattensparande duschmunstycken, vattenkranar, toaletter, tvättmaskiner och diskmaskiner.

  • Enligt hudläkare duschar vi för ofta. Huden skulle må bra av att duscha mer sällan och kortare tid. Det går lätt att hålla sig ren genom att tvätta sig i balja.

  • Det går också utmärkt att tvätta kläderna mer sällan. Vädra istället och tag bort eventuella fläckar med lite ljummet vatten.

  • Fyll diskmaskinen och tvättmaskinen så mycket det går. Du spar faktiskt vatten genom att diska i maskinen, jämfört med att diska för hand. Om du inte har en diskmaskin, använd diskbaljor. Sköljvattnet kan du sedan använda för att vattna blommorna med och diskvattnet för att skölja av kladdiga förpackningar.

  • Har du en trädgård? Ställ ut regntunnor och samla in vatten från hängrännorna för ha till att vattna. En vattenspridare kan lätt dra 150 liter på 20 minuter.

  • Om du behöver spola länge för att få kallt vatten i kranen, fyll en tillbringare med vatten som du ställer in i kylen.

Vi har länge invaggats i tron att vi har oändliga mängder vatten. Den tiden är över och nu måste vi alla hjälpas åt. Det är lätt att spara vatten. Alla har vi väl varit i situationer då vi måste snåla på vatten; på landet, i segelbåten, på fjället osv. Att använda mindre vatten är bra för miljön, energiförbrukningen och plånboken. Så vi gör både oss själva och naturen en tjänst genom att spara på vattnet.

 Bo & lev hållbart / spara vatten, vatten / Permalink / 0
Till top