Tänk om – tänk plastfria kläder!

Idag tillverkas cirka 70 procent av alla våra kläder av textilfibrer från olja, dvs. det som ibland kallas plastkläder. På senare tid har vi fått lära oss att kläder gjorda av dessa textilier, som poyester, nylon, akryl, fleece, elastan etc, avger små mikrofibrer då de tvättas. Fibrerna följer med avloppsvattnet rakt ut i våra olika vattendrag eftersom reningsverken inte kan fånga upp dem.
 
De första plastkläderna kom redan 1930-talet med nylonstrumpor och nylonskjortor, och sedan dess har de ökat lavinartat. Det innebär att vi under sju-åtta decennier släppt ut mikrofibrer, och då är det inte så förvånande att vi idag hittar mikroplast i dricksvattnet.


Kläder kan vara gjorda av både naturfibrer och konstfibrer. Naturfibrer kommer antingen från växtriket, t.ex. bomull, lin och hampa, eller från djurriket som silke och ull. Konstfibrer, eller syntetfibrer som de också kallas, kommer främst från olja. Det finns ytterligare en typ av fibrer som kallas Regenatfibrer, det är en typ av konstfibrer som utvinns ur ett naturmaterial, oftast trämassa från gran. Där är viskos, tencel och lyocell vanliga exempel. 

 Albatross at Midway Atoll Refuge (8080507529)Spridningen av plast i naturen är ett stort problem:

  • Plast bryts ned extremt långsamt (ca 500 år) vilket gör att det adderar upp till ett allt större problem.  Enligt Naturskyddsföreningen kommer det att finnas mer plast i haven än fisk år 2050 om vi fortsätter som vi gör. Nedskräpningen av plast leder också till ekonomiska nackdelar, t.ex. minskar turismen i sådana områden.
  • Plast uppfattas som mat av djur, fåglar, fiskar, musslor, plankton och andra organismer.  Studier på plankton visar att de t.o.m. föredrar mikrofibrerna framför riktig mat. Och att plasten påverkar deras naturliga beteende. Bl.a. blir de slöare, reagerar långsammare på rovdjur och försöker därför inte gömma sig. Ett annat exempel är att 94 % av fåglarna i Nordsjön har plast i magen. Större plastbitar tar sig inte vidare genom deras tarmsystem utan blir kvar i matsäcken och gör att de inte längre känner någon hunger.
  • Nu är plasten inne i näringskedjan. Forskning har visat att plasten följer med upp i kedjan till allt större fiskar. Forskare har hittat plast i hjärnan på större fiskar och kunnat visa att även deras beteende påverkas. Tanken ligger då nära till hands om hur vi människor påverkas, utan att vi vet om det.
  • Plast är gjord av fossil olja och vid förbränning bidrar det till klimatförändringarna. 

Varför är de syntetiska fibrerna så populära? De är slitstarka, elastiska och skrynklar inte så lätt. En negativ sak med dem är att de inte suger upp vatten så lätt, och då bildas statisk elektricitet som drar åt sig damm och smuts. Vilket gör att vi gärna tvättar kläderna oftare.  Där är ull genialiskt bra, som rengör sig självt vid vädring.

Hur väljer jag bort plastkläder och börjar shoppa mer hållbart?

  • Köp kvalitet och tidlös design av naturmaterial och Regenatmaterial, det är den bästa hållbarheten. Fråga i butiken – konsumenternas efterfrågan påverkar utbudet.
  • Välj ekologiska och mer hållbart producerade kläder. Fråga även om detta i butiken.
  • Köp kläder som går att kombinera på flera olika sätt, så att du kan variera dig. Då känns garderoben rikare.
  • Köp bara plagg som till 100 procent känns rätt ur alla perspektiv, då kommer du också att vilja använda dem länge.
  • Sköt om och vårda dina kläder genom att tvätta mer sällan och vädra, vädra vädra. Tag bort fläckar så snart du kan med en fuktig trasa. Då försvinner de lättare.
  • Sy om och laga, det lönar sig med kvalitetskläder.
  • Förnya din garderob genom att ordna klädbytardagar, eller genom att köpa och sälja på second hand.
  • Återvinn uttjänta kläder. De flesta klädeskedjor tar emot dem och du får en bonuscheck som du kan handla för.
  • Mikroplast används även i schampo, tandkräm, smink och raklödder och många andra hygienartiklar som en billig metod för att få rätt konsistens på produkterna. Leta aktivt efter produkter utan nikroplaster.
 
 
Läs mer:

 



Shoppa hållbart / mikroplast, plast, plastkläder, syntetiska fibrer / Permalink / 0
Till top