Semestern är snart här – så här kan vi turista mer hållbart

 

Nu närmar sig semestrarna med stormsteg och många är i full färd med att planera. På senare tid har miljöfokus riktats även mot turismen och helt klart är att belastningen från oss resenärer kan vara häpnadsväckande stor. Men det finns saker vi kan göra för att turista mer hållbart och ändå få nya spännande upplevelser.

Det första handlar om transporterna. Självklart har avståndet betydelse och också på vilket sätt vi reser. Alla transporter som sker med fossilt bränsle (flygbränsle, bensin, diesel) påverkar klimatet negativt. Värst är flyget, så även om flyget endast står för mellan 3–6 procent av de totala utsläppen av växthusgaser beroende på hur man räknar, sker de på hög höjd där de gör extra stor skada. Så att undvika flyget är det bästa vi kan göra för klimatet.  Men även transporter som drivs med fossilt bränsle är skadligt. Därför är det positivt om vi så långt det är möjligt kan byta fossila trasnporter mot fossilfria. Som t.ex. tåg, kollektivt, segla, cykla, paddla och vandra.

Men, det är inte bara transporterna som man bör tänka på utan även hur vi bor, vad vi äter och det vi väljer att göra när vi väl är på plats. Oftast är det enklare än man tror, om du redan tänker hållbart hemma kan du göra i princip likadant på resan. D.v.s. hur jag bor, vilken mat och dryck jag väljer, transporterna och vad och hur mycket jag shoppar. Då kommer man långt.

Checklista för mer hållbart turistande:

  • Välj så långt det är möjligt att resa fossilfritt
  • Välj boende med omsorg. Många hotell och andra boenden har satsat på att erbjuda hållbara boende och detta kan du ofta läsa om på deras hemsida.
  • Köp mat och dryck som är ekologisk och närproducerad. Och grönsaker och frukt efter säsong.
  • Minimera avfallet, släng sopor på avsedd plats. Om möjligt sopsortera och återvinn.
  • Spara på vatten och andra resurser.
  • Shoppa schysst, tänk på att allt som är väldigt billigt har någon annan betalat priset för.Gynna det lokala.
  • Värna om den lokala naturen och de vilda djuren, anlita endast respektfulla event som tar hänsyn till naturens och djurens integritet.
  • Köp inga snäckor, elfenben eller annat som kan komma från olovlig handel och tjuvjakt.

Att semestra hållbart har inget att göra med att kvalitén på upplevelsen. Tvärtom mår man alltid bra av att göra gott ifrån sig.

Med detta vill jag önska alla en trevlig hållbar semester!

Vi ses i augusti igen!

Läs mer:

 


Aktuellt / semester, turista hållbart / Permalink / 0
Till top