7 tips på utmärkta ekologiska viner

Intresset för ekologiska viner växer stadigt. Vi var många som fick oss en tankeställare efter TV4:s program Kalla Fakta i november förra året, där de visade hur mycket främmande ämnen som används vid tillverkning av vin. Det handlar om bekämpningsmedel, ämnen som används i tillverkningsprocessen och tillsatser av olika smakämnen för att vinet ska tilltala oss konsumenter.  Det framgick också att producenterna inte behöver deklarera innehållet av tillsatserna med motiveringen att det skulle kunna skrämma oss konsumenter. Det var det droppen för många - även för mig.

Catharina Bråland, pensionerad rektor som värnar det ekologiska högt, har länge intresserat sig för ekologiska viner. Idag har hon lärt sig hur man får tag på goda och prisvärda ekoviner av hög kvalitet. Här berättar hon hur det hela började.

- Mitt vinintresse började då jag och min man Göran gick med i ett vinsällskap för många år sedan, berättar Catharina. Där fick vi lära oss det mesta om hur viner produceras, allt från odling och jordar till själva vinprocessen och färdiga buteljer.

Vinsällskapet träffas och provsmakar viner från världens alla kontinenter. Ofta har man någon vinproducent med på sammankomsten och som får presentera sina viner och sin filosofi för vinproduktionen.

- Vid ett tillfälle som jag särskilt minns, säger Catharina, var det en mycket kunnig och spirituell italiensk producent som föreläste om ekologiska viner. Det blev ytterligare en inspiration till att verkligen börja prioritera ekovinerna.

Catharina och Göran är intresserade av goda viner men anser sig inte vara några riktiga vinkännare för det.

- Vi tycker om goda och prisvärda viner, det är det som är vårt riktmärke, säger Catharina. Numer är ekologiska viner minst lika bra som de övriga.

Catharina köper många av sina ekologiska viner på Systembolagets beställningssortiment som har ett utbud på över 800 sorter. Men även i butikerna dyker det upp fler och fler bra sorter.

- Mitt allra bästa tips är att beställa ekologiska viner från Ekolådan.se, säger Catharina och skiner upp. Där beställer man en låda med blandade viner av vitt, rött, rosé och mousserande, helt anpassat efter årstiden. Vi är riktigt nöjda med deras val och får ny inspiration på nya sorter varje gång.

Här är Catharinas bästa tips på ekologiska viner:

Rött

  • Mas Louise (6470), 95 kr, Frankrike, passar bra till lamm och nöt
  • Montepulciano d’Abruzzu (Bianchi) (7126), 65 kr, Italien, passar bra till ljust kött och vegetariskt
  • Ch Malavieille Alliance (2662), 117 kr, Frankrike, passar bra till mörkt kött

Vitt

  • Chateau Bichon Cassignols (4124) 120 kr, Frankrike, passar bra till fågel, gris och fisk
  • Marie d’Alsace (12244),  76 kr, Frankrike, passar till fisk och grönsaksrätter

Mousserande

  • P. Lex Prosecco Brut (77889), 99 kr, Italien
  • La Vida al Camp (7776), 129 kr, Spanien

 

Har ni läsare några tips på goda ekologiska viner som ni kan dela med er av? Lägg väldigt gärna en kommentar nedan med era ekologiska favoritviner, så kan vi dela med oss av härligheterna!

 

 

 

Tips på länkar där man kan beställa ekologiska viner på nätet:Drick & ät hållbart / ekologiskt vin / Permalink / 2
#1 - - Stefan:

Det är klart att man ska främja ekologiska viner! Adobe Reserva Carbernet Sauvignon 2013 är ett bra ekologiskt vi för 74 kr.

#2 - - Gilla:

Detta ska jag testa, tack!

Till top