Skor som gör skillnad!

Frövi Skor 2015a

Ekologiska skor är sällan man hör talas om. Om man frågar i butikerna möts man ofta av ett stort frågetecken. Men med tanke på att skor är något man använder hela dagarna och att de inte tvättas som vanliga kläder gör, så är det extra viktigt att de inte innehåller farliga kemikalier. Och det börjar finnas alternativ.

Skor och kemikalier

De flesta skor är gjorda av läder och här är det själva garvningen som är problemet. Garvningsprocessen anses som en av de mest förorenande industrierna i världen enligt Råd och Rön och där ett stort antal olika kemikalier används, bl.a. tungmetallen krom, kadmium, sulfider, ammoniak, arsenik och zink. Även rågummit, limmet och färgen innehåller kemikalier som svavel, lösningsmedel, AZO-ämnen och tungmetaller. Inga av dessa kemikalier är något man vill ska komma ut i naturen, utsätta arbetarna för eller ska komma i kontakt med huden då man använder skorna.

Syntetiska vattenavvisande material som ofta används i t.ex.kängor, kan innehålla perflourerade ämnen som PFOS och PFOA, något som man försöker komma bort ifrån i friluftskläder. Skor gjorda i plastmaterial innehåller ofta ftalater som är hormonstörande för kroppen. Köp heller inte "luktfria" skor som behandlats med antibakteriella medel. Och, var observant på skovårdsprodukter och impregneringsmedel genom att fråga personalen efter miljövänliga sorter. Det börjar komma i butikerna, så det finns. Men ofta är det svårt att läsa sig till innehållet.

Mycket att tänka på, men man kan göra det enkelt:

Köp ekologiska skor!

  • Det finns skor i ekologiska naturmaterial som naturgarvat läder och ekologiskt tyg. Naturgarvat läder framställs med vegetabiliska metoder och är därför betydligt bättre för miljön. Rågummit är då ofta gjort av återvunna däck, lölsningsmedlen är vattenbaserade och färgämnena innehåller inga AZO-färger eller tungmetaller.
  • WHITE LINE Leather är en märkning som garanterar att inga harmfulla kemikalier har använts i processen och att lädret inte innehåller restkemikalier.
  • Det kanske enklaste och bästa av allt är att förlänga livstiden på skorna. Köp kvalitetsskor från kända och pålitliga leverantörer, då håller skorna längre och det är den största miljövinsten.

Bättre för miljön, arbetarna och din hälsa!

Läs mer:

Shoppa hållbart / AZO-färger, PFOS, ekologiska skor, perfluorerade ämnen, skor / Permalink / 0
Till top