Vad är egentligen miljövänligt?
Miljöförstöring är ett vitt begrepp som omfattar många olika områden. Det kan handla om plast i haven, utsläpp av växthusgaser, och partiklar i atmosfären, övergödning och bekämpningsmedel på åkrar, resursanvändning och utsläpp av svårnedbrytbara kemikalier. Och mycket, mycket mer. Det är kanske det som gör att det känns övermäktigt att ta till sig alla problem som vi läser om i media.
Här är kartan som hjälper dig

Det som en rad forskare tagit fram på senare år, med professor Johan Rockström i spetsen, är en slags ”karta”, eller ”vägledning” för hur vi människor ska förhålla oss med vår livsstil för att säkerställa att vi inte utsätter vår livsmiljö för katastrofala konsekvenser – vilket vi faktiskt gör idag. Forskarna kallar det planetära gränser (se bild) och genom att hålla oss inom dessa gränser så säkerställer vi en hållbar utveckling på jorden med ett stabilt klimat, friska hav och jordar som kan producera vår mat, rent vatten att dricka och ren luft att andas.

Jordens ekosystem är globala, de känner inte av några landsgränser, de hänger alla samman och är beroende av varandra. Ett bra exempel är skövlingen av regnskog för att kunna odla bananer, kaffe och choklad. Konventionell odling gör att jorden utarmas och förorenas av bekämningsmedel så till den grad att efter 20-30 år kan man inte längre odla jorden. Man måste då skövla nya regnskogar för att få ny fräsch jord. Hela jordens befolkning är beroende av jordens regnskogar, både för klimatet och den biologiska mångfalden skull, men vi vill samtidigt äta bananer och dricka kaffe. Genom att välja ekologiska produkter som odlats på ett hållbert sätt behöver inte ny regnskog tas i anspråk eftersom jorden inte förbrukas utan förblir odlingsbar. Därför är miljöproblematiken en global fråga som angår alla.
Läs mer: