Potatisens revansch

 
Från att vara starkt ifrågasatt lyfts nu potatisen fram som ett superlivsmedel. När stormen kring potatis nu lagt sig så vill många experter lyfta fram potatisen igen som klimatsmart, näringsrik och ge hög mättnadskänsla per kalori räknat.
 
Länge har potatisen haft dåligt rykte om sig att ha ett högt GI-värde och därför orsaka att vi lägger på oss vikt. I jämförelse med pasta och ris är potatisen fattig på kolhydrater, endast 17 procent jämfört med 35 procent. Och dessutom innehåller den mer näring, fibrer och antioxidanter. Behåller man skalet och låter potatisen kallna efter koket så omvandlas stärkelsen så att den bryts ned långsammare vilket gör att GI-värdet sjunker.
 
Potatis är hållbart
 
Potatis kallas numer för ett superlivsmedel. Mycket beroende på att den är både nyttig och det livsmedel som mättar mest räknat per kalori. Då man odlar potatis får man dessutom ett högt utbyte i förhållande till den insats som krävs av energi, vatten och gödsel. Det gör den till en hållbar gröda. Potatisen räknas också till de livsmedel som bidrar med minst utsläpp av växthusgaser. Genom att dessutom välja närodlad och ekologisk potatis bidrar du till så liten miljöpåverkan som möjligt.
 
All potatis är inte nyttig
 
Chips, pommes frites och pulvermos tillhör inte den nyttiga potatisen. Här har vi snabba kolhydrater och dåliga fetter och många av de nyttiga näringsämnena har gått förlorade. Nej, istället bör du koka eller ugnsbaka potatisen. Då gör potatisen skäl för namnet superlivsmedel som nyttigt, mättande, klimatsmart och miljövänligt! Kan det bli bättre?

 

Läs mer:

Drick & ät hållbart / Klimatsmart, nyttigt, potatis / Permalink / 0
Till top