Resan mot en hållbar framtid!

Jubileum! Idag är det ett år och 100 inlägg sedan jag började blogga om hållbarhet för konsumenter. Det har varit ett spännande och lärorikt första år, ibland svårt och trögt och ibland alldeles fantastiskt roligt och lätt. Tack alla ni läsare som besöker min blogg, det är ni som gör bloggandet roligt och det har även satt fart på min egen hållbara resa.

För det är just det som bloggen handlar om; våra egna hållbarhetsresor. Att gå från dagens invanda sätt att leva till en ny hållbar livsstil. En livsstil som inte äventyrar jordens klimat eller ekosystem som vi är så beroende av. Det kan låta svårt, tråkigt och arbetsamt, men så är det inte. Tvärtom så skapar goda förändringar inspiration och glädje i vardagen. Det är här ”För en hållbar värld” kommer in med inspiration och tips så att du steg för steg kan utforma din alldeles egna hållbara resa.

Att vi måste ställa om råder det inget tvivel om, det är 97 % av världens klimatforskare överens om. Redan idag förbrukar vi svenskar dryga tre jordklot per år av jordens förnyelsebara kapacitet, det vill säga två fler än vad som finns till vårt förfogande. Allt kan inte vi konsumenter råda över. Vissa delar av omställningen måste politiker och näringslivet ta ansvar för. Men så länge passiviteten råder bland dessa får vi konsumenter ta initiativet och visa vägen. De kommer att följa efter, var så säker, eftersom de vill ha röster och få sälja sina produkter. Konsumentmakten är stor.

Det vi inte vet mår vi inte dåligt av...?

Det är vårt sätt att konsumera som indirekt skapat effekter på klimatet och ekosystem. Företagen producerar varor och tjänster på det som efterfrågas. Efterfrågas lägsta pris så levereras produkter med låga priser. Tuff priskonkurrens på en global marknad får producenter att ta genvägar med mer eller mindre ohållbara, oetiska eller till och med förbjudna produktionsmetoder. Något som vi konsumenter inte har full insikt i när vi gör våra val i butikerna. Bananer, kläder och choklad är bra exempel på det. Skulle vi veta så skulle de flesta av oss rata produkterna.

Att köpa billigt blir därför i längden väldigt dyrt. Det är de kommande generationer som får betala det verkliga priset för att vi handlar till underpriser idag.

Vår konsumtion styr utvecklingen

Det är hur vi bor, reser, äter och konsumerar kläder och prylar som avgör vår livsstil. Och det är här vi kan göra skillnad. Genom att steg för steg förändra vårt sätt att konsumera så har vi också påbörjat vår hållbarhetsresa. Det kan handla om så enkla saker som att byta till grön el. Ett samtal till elleverantören och det är fixat.

Konsumentmakten är väldigt viktig för hållbarhetsutvecklingen. Om många byter till grön el så innebär det att elbolagen måste investera i mer kapacitet och så är den positiva spiralen igång. Ett annat exempel är ekologiska bananer. Idag är det svårt att hitta oekologiska bananer i butikerna.

Hur gör man då?

En generell värdegrund som jag oftar lutar mig mot är att tänka i termer av ren luft, rent dricksvatten, ren mark och rena hav. Det gäller också att snåla med resurser samt att resurserna är förnyelsebara och återvinningsbara. Genom att basera sin konsumtion på dessa kriterier så har man tagit ett långt kliv på vägen mot en hållbar livsstil.

Vill du också starta din hållbara resa? Här hittar du tips i inlägget ”Fyra områden där du kan göra skillnad för klimatet”. Mer inspiration och fler tips hittar du under de olika kategorierna.

Jag ser fram emot ett nytt år av bloggande tillsammans med er!

*     *     *

Läs mer:

Aktuellt / hållbar framtid, hållbar livsstil, hållbar resa, konsumenter / Permalink / 1
Till top