Oljebolaget BP varnar för global uppvärmning

Berlin- An electricity power plant smokestack in - 3982

Senast i raden att ställa sig på klimathotets sida är BP, Storbritanniens flaggskepp inom oljeindustrin. De varnar i sina långtidsprognoser att förbränningen av fossila bränslen (olja, kol och naturgas) inte är hållbart för klimatet och att det krävs tydliga föreskrifter och restriktioner från internationella samfundet. Enligt ”The Telegraph” är budskapet från BP tydligt inför höstens FN-ledda klimatmöte i Paris: alla nationer måste gemensamt ta krafttag, det räcker inte med att enskilda aktörer agerar.

Oljebolag som BP och Shell utsätts för allt större tryck från aktieägare och regeringar om att tydligt definiera sin strategi gällande klimathotet. Risken anses nämligen vara stor att aktievärdet drastiskt skulle sjunka på grund av behovet att begränsa den globala uppvärmningen, den s.k. ”carbon bubble theory”.

Redan idag ser vi hur stora investeringsinstitut säljer av sitt ägande i fossila energibolag till förmån för förnyelsebara energibolag. Fler och fler krafter i samhället kräver att regeringar och investerare ska avyttra ägande i fossil energi. Ett talande exempel alldeles nyligen är hur tidigare studenter från Harvard, bl. a. Natalie Portman, Darren Aronofsky, Susan Faludi och Robert F. Kennedy Jr, uppmanar sina alumnikollegor i ett brev att ställa sig bakom nuvarande studenters krav på att Harvard ska avyttra sitt ägande i fosssila energibolag som bidrar till den globala uppvärmningen. ­­­

*     *     *

Relaterade inlägg:

Aktuellt / carbon bubble theory, global uppvärmning, klimathotet, oljebolag / Permalink / 1
Till top