Två tips på inspirerande vegetariska kokböcker

Det är inte alltid så lätt att hitta på goda vegetariska rätter till middag. Speciellt om man som jag är skolad i 70-och 80-talets matkonst där kött och fisk alltid varit en del av måltiderna. Mitt nya mål är att äta två vegetariska måltider per vecka och då krävs det både inspiration, recept och nya vanor för att nå det. En riktig utmaning!

För att komma igång har jag köpt två kokböcker om vegetarisk mat. Den ena heter ”Grön Mat” och är skriven av Hugh Fearnley-Whittingstall, prisbelönt kokboksförfattare, matdebattör och som är kompromisslöst engagerad i säsongsriktig och etiskt producerad mat. Därtill har han en receptspalt i The Guardian varje vecka.

           
 

Grön Mat är en väldigt lätt kokbok att ta till sig, med ingredienser och kryddor som jag känner mig hemmavan med. Det finns recept för allt från fest till vardag, sallader och soppor till matiga pajer, Frittata och grönsaksfyllda wraps. Boken innehåller många inspirerande bilder där det ena ser godare ut än det andra. Det är också lätt att hitta recept med utgångspunkt från det jag har hemma. En av favoriterna är Mexikansk tomat- och bönsoppa.

Den andra boken heter ”Plenty, vegetariska favoriter” och är skriven av Yotam Ottolenghi, en av Englands nya stjärnskott av kockar. Kokboken har enligt kritikerna tagit vegetarisk matlagning till en ny nivå. Hans rätter är originella, vackra och innovativa där han lockar fram fantastiska smaker och smak kombinationer. De 120 recepten har sin förankring från regionen kring medelhavet och öppnar en helt ny värld av vegetariska rätter.

           
 
Även i denna kokbok finns massor av inspirerande bilder och recept. Här kan man behöva läsa recepten innan man handlar för att vara säker på att ha alla ingredienser. Men det är verkligen värt mödan och här får man möjlighet att utmana sina gamla rätter och hitta nya inspirerande recept. Ett av favoritrecepten är purjolöksplättar.
 
De här två kokböckerna kommer att berika mitt vegetariska kök för lång tid framöver. Plötsligt känns det mycket enklare att lägga om mina matvanor.
 
Drick & ät hållbart / Kokbok, Vegetarisk mat / Permalink / 1
Till top