Från och med idag kör vi på kredit!

Igår den 19 augusti meddelade WWF att det var Overshoot Day, dagen då vi förbrukat jordens årsproduktion av ekologiska resurser och därmed överskridit naturens kapacitet för i år.  Räknar man om det i hur många jordklot vi förbrukar så blir det 1,5 jordklot per år. Detta är ett medelvärde och gäller för jorden som helhet. Många länder behöver betydligt fler jordklot, t ex så förbrukar Sverige 3 st per år och många industriella länder mer än så.

 

 Sverige förbrukar tre jordklot per år.   Foto: NASA Image

Förra året inträffade Overshoot day en dag senare, dvs den 20 augusti. Marginell skillnad kan man tycka, men trenden är tydlig. Sedan mitten av 70-talet då vi för första gången förbrukade mer än vad jorden kunde erbjuda, så har dagen inträffat allt tidigare varje år enligt Global Footprint Network. Fortsätter vi som idag kommer vi att 2030 förbruka två jordklot som medelvärde för hela jorden. Problemet är bara att det andra jordklotet existerar inte.

Hur många jordklot behövs om alla skulle leva som du gör? Här kan du enkelt få svar på det och tips på områden där du kan bli mer hållbar:Aktuellt / Overshoot Day / Permalink / 2
#1 - - Gilla:

Enligt testet förbrukar jag 2,3 jordklot och sämst är jag på resor. Hoppas att min elmoppe kan hjälpa upp siffrorna framöver.

#2 - - Anna:

Helt sanslöst! Och så är flygbiljetter billigare än tågbiljetter. Och det lönar sig att åka flera stycken i en bil istället för att ta ett tåg. Det känns helt fel.

Svar: Verkligen! Det finns ingen logik i detta. Tåget måste vara billigaste sättet att resa på!
Gilla Östberg

Till top