Konsumentkraft funkar!

Efter TestFaktas undersökning av bekämpningsmedel i bananer i augusti 2013, så har försäljningen av ekologiska bananer exploderat. En sådan markant och ihållande förändring har sällan skådats tidigare hos livsmedelsbutikerna. 2013 var endast 13 % av alla bananer ekologiska, ett år senare talar man om en fördubblad efterfrågan. Hur många gånger har man inte själv stått framför en tom hylla och förgäves letat efter ekologiska bananer som tagit slut.

 

Undersökningen visade att ekologiska bananer var helt fria från gifter, medan vanliga bananer innehöll rester av bekämpningsmedel både i skalet och köttet. Många av oss kommer också ihåg filmen Bananas, en skrämmande dokumentär om de stora bananbolagens odlingsmetoder med bekämpningsmedel som ger bananarbetarna problem med nervskador, hudutslag och infertilitet. Så de ekologiska bananerna blev därför en efterlängtad lösning på både ett dåligt samvete och en längtan efter obesprutad frukt.

Bananerna blev också ett startskott för den övriga ekologiska maten. För kort därefter ökade efterfrågan även på många andra varor som äpplen, vindruvor, paprika, morötter och mjölkprodukter. Enligt COOP förväntas försäljningen av ekologiska matvaror fördubblas under 2014.

Det som är spännande i den här historien är att utvecklingen är driven av konsumenternas efterfrågan. När vi får kunskapen och medvetenheten om vilka metoder som används för att producera vår mat, så ökar efterfrågan på de ekologiska alternativen. Alternativ som är fria från rester av bekämpningsmedel, giftfritt för bönderna och som inte förgiftar mark och vatten. Alternativ där djuren har ett bra och giftfritt liv, där de får gå ute och böka som de är skapta för. Så förhoppningsvis har vi bara sett början av den ekologiska matens framfart.

Priset är högre för ekologisk mat och det hindrar många. Med full respekt. Men det är viktigt att komma ihåg att billig mat får våra barn och barnbarn betala för i framtiden. Tag bara det faktum att efter 20-30 års odling av konventionella bananer, så är jorden så förgiftad att man inte längre kan odla där. För att bereda ny mark huggs ofta regnskog ned. Ett högre pris på ekologisk mat återspeglar vad maten verkligen kostar att producera. Livs medelsproduktion med hjälp av bekämpningsmedel, konstgödsel eller sämre välfärd för djuren är genvägar och är inte hållbart på lång sikt.


---------------------------------------------

Tips på hur man ska välja klimatsmart och ekologisk mat:

2009 gjorde Naturskyddsföreningen denna film för att vägleda oss konsumenter i hur vi ska välja klimatsmart mat. Den är minst lika aktuell nu som då och ger oss en bra bild av hur vi kan enkelt kan minska klimatpåverkan genom att välja vad vi äter.

 

Tips från filmen:

  • Välj ekologiskt och närodlat
  • Minska mängden kött och öka mängden grönsaker
  • Ät vegetariskt två ggr per vecka
  • Släng så lite mat som möjligt
  • Tag cykel eller gå till matbutiken de gånger du har möjlighet
 


Aktuellt, Drick & ät hållbart / Ekologisk mat, ekologisk, konsumentkraft / Permalink / 0
Till top