Nu blåser det nya vindar i modebranschen

Hållbarhet har blivit den viktigaste trenden inom mode och design. Det menar Lotta Ahlvar, inspiratör och trendkännare samt föredragshållare på Formexmässan i Älvsjö som avslutas idag. Äkta råvaror, förnyelsebart och återvinningsbart är de nya ledorden för både textilier och material. Lottas budskap var att just nu är hållbarhet ett trevligt mervärde, men ganska snart kommer det vara en hygienfaktor som vi inte kan blunda för.

Design- och modebranschen har tagit ett brett grepp om vad hållbarhet innebär. Här handlar det inte bara om miljöaspekter och resursförbrukning utan också på det sätt vi använder våra plagg och möbler. Hållbarhet här handlar om:
  • Äkta material, förnyelsebart eller återvinningsbart.
  • Hantverk av hög kvalitet, gärna handgjort och små kollektioner.
  • Designen ska vara tidlös och klassisk så att man använder plagget eller möbeln under lång tid.
  • Specialbeställningar med personlig design, t ex ditt namn broderat på en kavaj.
  • Man ska vid behov kunna växa med sina plagg. Förr hade man 5 cm sömsmån att ta av, idag är sömsmånen minimal.
  • Återvinning av både kläder och möbler, både vad gäller att sälja vidare, ge bort eller att återvinna fibrerna ur uttjänta klädesplagg.

Detta måste vara en stor utmaning för konfektionsindustrin, som idag är helt fokuserade på massproduktion, lägsta priser och hög konsumtionstakt. Vi köper i snitt 15 kg kläder per person och år. Endast 3 kg går till återvinning och 8 kg går till soptippen. Och vi konsumerar bara mer och mer textilier, mellan åren 1999 och 2009 ökade konsumtionen med 53 %, och den trenden bara fortsätter. Det är här vi måste tänka om menade Lotta.


Vad får oss då att vilja använda våra kläder längre? Lotta citerade Lars Wallin: ”kläder utan bäst-före-datum”, dvs att kläderna måste räcka längre. För att skapa känslan av förnyelse kan man sälja kläderna vidare, eller byta med andra. Det viktiga är att man ökar livslängden på plaggen. Detsamma gäller möbler.

CPU, ”cost per use” är ett begrepp som är viktigt ur hållbarhetssynpunkt. Innebörden är att t ex kläder med en personlig stil av hög kvalitet får en lägre CPU på grund av att den kommer att användas oftare och under längre tid. Billiga kläder tenderar att bli impulsköp, medan kvalitetskläder med högre pris är mer av en investering.

Det pågår mycket forskning kring hållbarhet av material och textilier. T ex ligger Högskolan i Borås långt framme inom nya smarta material och återvunna textilier. Som konsumenter kommer vi snart få se ett större utbud av hållbara kläder.

Det välkomnar vi!

-----------------------------------------------------

6 tips på ställen där du kan köpa ekologiska och hållbara kläder:Shoppa hållbart / Hållbarhet, design, hållbart mode, modebranschen / Permalink / 2
#1 - - Gunilla Forsmark Karlsson :

Ett intressant tema tycker. För en tid sedan skrev jag på min blogg www.rivieramoments.com - Vad är makt - går den att rangordna? Detta med anledning av att en hållbarhetschef utsetts till årets mäktigaste kvinna av Veckans Affärer. Ett bra grepp och en viktig markering.

#2 - - Gilla:

Håller med dig Gunilla, det är när man utser hållbarhetschefer som sitter med i ledningen som det verkligen får effekt. Ledningen måste vara fullt kommitade, liksom styrelse och ägare.

Till top