Världens viktigaste värdering!

Hör du till de som vill ge dina barn och barnbarn de bästa förutsättningarna för ett bra liv? Att de ska ha minst lika goda förutsättningar som din generation har haft? Tyvärr styr vi utvecklingen i rakt motsatt riktning.

Om vi skulle få chansen att lyssna på kommande generationers syn på vårt sätt att konsumera, så skulle vi mötas av både ilska och fördömanden. Vi skulle överösas med frågor om varför vi gjorde så lite, varför vi inte förstod och hur vi kunde undvika att se vad som höll på att hända. Hade de chansen att skrika till oss från framtiden, så skulle de göra det nu.

Vi skulle säkert skämmas. För egentligen är det inte så svårt. Vi måste bara höja blicken och bestämma oss för hur framtiden ska se ut. Vi måste gå från ett samhälle som prioriterar konsumtion till lägsta pris, till ett samhälle som prioriterar att allt vi konsumerar är hållbart.

En viktig del i arbetet med att tänka om i vår prioritering, är att göra hållbarhet till en gemensam värdegrund. På samma sätt som rösträtt, jämställdhet och allas rätt till utbildning. Värderingar som vi inte vill tumma på och som genomsyrar hela vårt samhälle. Från dagis och skola till näringslivet, politiken och rättsväsendet. Det är främst politikerna som måste anta utmaningen att införa hållbarhet som en djupt rotad värdering i samhällets alla delar. Det är först då som vi får kraft i omställningen till en hållbar utveckling. En sådan förändring tar naturligtvis tid.

Men vi behöver inte vänta tills politikerna börjar agera. Som privatpersoner, föräldrar, arbetstagare och företagsledare kan vi börja agera direkt:

  • Som privata konsumenter kan vi börja fråga efter och köpa hållbara produkter som ekologisk mat, grön el, miljöbilar, ekologiska kläder, åka taxi som kör på biobränsle, ekologisk vin, energieffektiva vitvaror och glödlampor osv. Vi kan cykla, åka buss och tåg. Och så kan vi sluta slänga mat och visa våra politiker vad vi vill.
  • Som förälder kan man lära sina barn vikten av att vara rädd om vår jord och de resurser som jorden har att erbjuda. Ett hållbarhetstänk redan från början.
  • Som arbetstagare kan man väcka tankar och diskussioner på sin arbetsplats om företagets hållbarhetsstrategi och företagets egna produkter och tjänster. Fråga din ledning vad du ska svara när kunder frågar, det brukar bita.
  • Som ägare och företagsledare kan man lyfta hållbarhet till en av företagets grundläggande värdering. Det finns många goda exempel redan i dag, t ex inom fastighetssektorn som profilerar sig med miljöcertifiering och hållbarhetstänk. Detta för att stärka sin konkurrenskraft.
  • Allt detta är en bra början. Mer om detta i kommande inlägg.

Hållbart måste bli världens viktigaste värdegrund!

 

Definitionen av hållbar utveckling enligt Brundtlandrapporten, 1987.

 

 Aktuellt / hållbart, värdering / Permalink / 0
Till top