Fyra områden där du kan göra skillnad för klimatet!


Fyra områden där vi konsumenter direkt kan påverka
Det handlar om att vi måste konsumera smartare. Här kommer tips på förändringar i vardagen inom vart och ett av de fyra områdena som beskrevs ovan.
Resor
Vårt behov av att transportera oss ger upphov till stora utsläpp av växthusgaser. 95% av all trafik körs med fossilt bränsle och den stora utmaningen ligger i att ersätta dessa med långsiktigt hållbara alternativ. Som konsumenter kan vi vara med och driva på den utvecklingen genom att aktivt välja transportmedel med mindre utsläpp. Se jämförelsen som Naturskyddsföreningen gjort av en resa Stockholm-Göteborg.

- För kortare transporter välj kollektivt, elmoped, elcykel, cykel eller promenad
En svensk personbil körs i genomsnitt 4 mil per dag och 75 % av körsträckan består av resor kortare än så. Här finns en stor potential att minska utsläppen och bättra på din hälsa. - Välj tåget framför bilen
För lite längre resor är tåg ett bra och klimatsmart transportsätt. - Byt till en miljöbil, helst en elbil
Är det dags att byta bil? Då har du alla möjligheter att välja något miljövänligt som en elbil, hybrid eller biogas. Eller kanske gå med i en bilpool? Mindre bilar drar mindre bränsle och det finns bilar som är extremt bränslesnåla. - Flyg mer sällan och välj kortare resor
Flyget är den stora boven för klimatet i och med att utsläppen sker på hög höjd där de är extra skadliga. En flygresa tur och retur till Thailand släpper ut 2,2 ton koldioxid vilket redan det överskrider hållbarhetsnivån. De gånger man flyger kan man klimatkompensera genom att köpa utsläppsrätter. Då låser man in den mängd koldioxid som man orsakar så att inte någon annan kan använda den (läs mer här).
- Välj grön el
I Sverige är elen till stor del koldioxidfri i och med att vår el kommer från kärnkraft, vattenkraft, biomassa, vind etc. Men för att driva den långsiktiga hållbarhetsutvecklingen fullt ut så bör all fossil energi och kärnkraft avvecklas. Så genom att välja grön el går kommande investeringar till utbyggnad i förnyelsebar energi. Idag är dessutom grön el billigare att producera än från kärnkraft och olja/kol. - Välj fjärrvärme och värmepumpar
Uppvärmning av bostäder sker på en rad olika sätt, fjärrvärme, olja, biomassa, värmepumpar och el.
o Fjärrvärme är ett mycket bra alternativ om din lokala leverantör producerar värmen från biomassa eller överskottsvärme från någon närliggande industri. Sopor som bränsle är också till 80-85% fritt från koldioxidutsläpp och är ett bra sätt att ta hand om sådant avfall som inte går att återvinna på annat sätt. Fjärrvärmen kan användas för så mycket mer än bara uppvärmning och varmvatten: t ex till diskmaskiner, tvättmaskiner, handdukstorkar och vattenburen golvvärme.
o El bör inte användas för uppvärmning då el är en ädel form av energi som bör prioriteras för belysning och elektriska maskiner.Värmepumpar är ett bra alternativ där inte fjärrvärme finns, även om de drar en begränsad mängd el.
o Uppvärmning med pellets av biomassa är ett bra alternativ som inte bidrar till växthuseffekten. Välj miljömärkta pellets.
o Uppvärmning med olja bör avvecklas snarast. Detta har till stor del redan skett i Sverige. - Energieffektivt och resurssnålt
Energieffektivt är ett viktigt nyckelord i sammanhanget. Frågor att ställa sig är hur välisolerat huset är, hur energieffektiva mina vitvaror är, har jag bytt till lågenergi- eller LED-lampor. Stänger jag av mina apparater helt eller står de på standby? Hur använder jag vatten, kan jag minska mängden varmvatten? Och så vidare. Genom att tänka resurssnålt så som mormor gjorde på sin tid kommer vi långt.
Mat
Maten står för ca en fjärdedel av de utsläpp som vi som privatpersoner står för. 20 av de 25 procenten är kopplat till köttproduktion. Så genom att minska köttmängden och äta mer vegetariskt så bidrar vi till minskade utsläpp. Ju mindre kött vi äter, desto mindre blir utsläppen av växthusgaser och bidrar till en bättre hälsa.
- Minska mängden kött per vecka
- Ät mer vegetariskt: inför ett par vegetariska dagar i veckan
- Välj närproducerat och ekologiskt
- Planera dina inköp och släng mindre mat (ca 30% slängs idag)
- Gå, cykla eller ta bussen till butiken. Skaffa en rullväska.

Shopping
Av den privata konsumtionen utgör utsläppen från shopping ca 15%. Av dessa står kläder och skor för huvuddelen av utsläppen.
- Efterfråga hållbart producerade kläder och skor, ofta märkta ”sustainable” och/eller ekologiska. T ex har HM och Lindex infört kollektioner som är hållbara (sustainable).
- Köp kvalitetskläder och skor med tidlös design så att de håller länge.
- Tröttnat på dina kläder? Ordna klädbytardagar med dina vänner, sälj dem till second hand-butiker eller ge bort dem till välgörenhetsorganisationer.
- Välj närproducerat
- Tänk resurssnålt, behöver jag verkligen den här? I snitt lär vi ha kläder för 200 år i garderoben.
- Konsumentkraft funkar!
- Från och med idag kör vi på kredit
- Därför måste vi sluta använda fossilt bränsle
- Varför är det så tyst om klimatfrågan
- Hjärnans roll när vi blundar för klimathotet
Bo & lev hållbart, Drick & ät hållbart, Res hållbart, Shoppa hållbart / Klimatsmart, Utsläpp, Växthusgaser, hållbar utveckling / Permalink / 3
Är det 8 ton per person och år eller är det 7? Jag har hört det senare.