Duschar du bort kärleken?

Vi lever i en tid med en överdriven hygien enligt många hudläkare. De har länge varnat för att för mycket duschande leder till hudproblem som torrhet, eksem och allergier. Huden mår bättre av att duscha mer sällan och enligt nya rön får dina kroppsegna dofter bättre spelrum på dansgolvet.

Att duscha handlar om att känna sig ”ren och fräsch” och i det begreppet ligger att få bort våra kroppsegna dofter. Det är i stort sett tabu i vår kultur att dofta människa och det väcker obehag om vi plötsligt märker att vi faktiskt gör det. Det vi då inte är så medvetna om är att dessa dofter fungerar som en biologisk markör och spelar en viktig roll när det gäller att hitta den rätta kärleken. Det är bland annat de som sätter igång hela upplevelsen av passion, (Ted Ed’s lektion om attraktion.)

Tanken är inte att gå tillbaka till 1800-talets nivå på hygien utan finna en balans där huden mår bra och där vi inte sumpar bort vår chans att träffa den rätta. Lagom är bäst och rekommendationen ligger mellan 2-4 ggr per vecka. Mellan duschtillfällena kan det räcka med att tvätta sig i handfatet och med en tvättlapp på angelägna ställen.

Huden skyddas dels av det egenproducerade fettet, dels av den myriad av mikroorganismer som lever på huden och som aktivt stärker vårt yttre skydd mot infektioner. För mycket duschande, intvålande och schamponerande tar bort det kroppsegna fettet och stör mikroorganismernas naturliga balans vilket gör oss mer mottagliga för skadliga bakterier.

Vi har alltså mycket att vinna på att duscha mer sällan. Även plånboken och miljön. I snitt använder vi 60 liter varmvatten per dag till den personliga hygienen. Det innebär en kostnad på ca 1400 kr per person och år varav ca 1100 kr är energikostnaden för att värma upp vattnet. Att spara varmvatten gynnar också klimatet.

 

 

Veckans hållbara tips vecka 9.

 Bo & lev hållbart / Duscha, överdriven hygien / Permalink / 1
#1 - - Amy:

Underbar film!

Till top