10 tips på hur du bemöter en klimatskeptiker

 

Allt fler ställer sig på klimathotets sida. FN:s klimatrapport ger entydigt besked. USA och Kina börjar så sakta sätta mål. De stora investeringsinstituten har börjat rata fossil energi till förmån för förnyelsebar. Hållbarhet har blivit en viktig värdegrund för var man placerar sina pengar. Och nyligen agerar påven Francis för att stoppa den negativa klimatutvecklingen.

Trots detta hör man allt för ofta skeptiska röster. Den typiske klimatskeptikern, enligt forskare på Linköpings universitet, är en äldre framgångsrik man som försvarar den industrialisering de själva varit med och utvecklat. De finns överallt, ofta på maktpositioner, och har en stor bromsande effekt på utvecklingen.

Tiden börjar bli knapp om vi ska undvika en klimatkatastrof. Här är argumenten som hjälper dig att bemöta klimatskeptikernas vanligaste argument.

1. Är det verkligen sant att klimatet håller på att förändras? Det var ju värmeperioder även på medeltiden.

Ja, det är ingen tvekan. Forskare världen över är överens och de har tydligt visat att klimatförändringarna redan är här. Även om vi hade en varm period under medeltiden så var medeltemperaturen på jorden lägre än vad den är i dag. Under de senaste årtusendena har halten av koldioxid i atmosfären aldrig varit så hög och det är det som orsakar klimatförändringarna.

2. Jag märker ingen skillnad på klimatet även om jag tänker tillbaka de senaste 15-20 åren.

Global average temperature anomalies 1850-2013

Det är svårt att märka av små långsamma förändringar i klimatet. Medeltemperaturen på jorden har stigit med ca 0,8 grader, vilket kan tyckas harmlöst. Men ur ett ekologiskt perspektiv är det en stor förändring som skett på kort tid och det utsätter ekosystemet för stora påfrestningar. Sedan mätningarna startade 1860 har 10 värmerekord slagits under de senaste 15 åren. 2014 förväntas återigen bli det varmaste året någonsin.

 3. Är forskarna verkligen överens om att det är människan som orsakat klimatförändringarna? Jag läste senast i förra veckan om en professor som talade om naturliga variationer.

I FN:s senaste klimatrapport (IPCC-rapporten) är mer än 1000 av världens främsta forskare från 160 länder överens om att det är människan som orsakar växthuseffekten. Av världens forskare inom klimatfrågor är 97 % överens om att det är användningen av fossilt bränsle som är huvudsakliga orsaken. 

4. Det är ju en riktig vinter i år, så här mycket snö har vi inte haft på länge. Så var är växthuseffekten?

Man måste skilja på väder och klimat. Även med växthuseffekten kommer vi ha det kallt ibland. Trenden är att antalet dagar med värmerekord ökar, medan antal dagar med köldrekord minskar.

5. Ett par graders temperaturhöjning är väl inte så farligt. För oss i norden skulle det väl bara gynna jordbruket och vi skulle få ett skönare klimat?

Salton City shore (March 2014) 04

Klimatförändringarna är ett globalt problem och det är svårt att förutsäga exakt hur förändringarna slår. Det är inte medeltemperaturen i sig som vi ska vara mest rädd för, utan det är smältande glaciärer, försurade hav, stigande havsnivåer, extrem torka och alla typer av extremväder. T ex kan intensiva skyfall på ett ögonblick förstöra årets skördar av grödor.

6. Mer koldioxid i luften är väl bra för växterna? Då växer de väl mer?

Växter behöver solljus, vatten, koldioxid och näring för att växa. Men för mycket av det goda tar kål på dem. När klimatet blir varmare ändras växternas förutsättningar till det sämre vilket man redan märker av för odling av t ex vindruvor i Australien och Kalifornien, kakao i Afrika och jordnötter i USA.

7. Forskarna har ju haft fel flera gånger när det gäller klimatet och smältande glaciärer. Hur ska man då kunna lita på vad de säger?

Det är rätt att vissa forskare haft fel gällande klimatförändringarnas dignitet och tidsaspekt. Men det är inte exaktheten som är viktigt, utan riktningen. Klimat och väder är mycket svårförutsägbart och klimatförändringarna är därför mänsklighetens största utmaning någonsin. Forskarna har under de senaste 50 åren försökt uppmärksamma världen på klimathotet och nu när bevisen är synliga och mätbara så måste vi ta frågan på största allvar och börja agera.

8. Hur kan vi vara säkra på att forskarna inte bara vill ha mer pengar till sin forskning?

Fel fråga, idag är bevisen så överväldigande att ingen tvekan råder. Frågan bör istället vara vad som bromsar omställningen. Utmaningen är alla de bolag som har intressen i fossilt bränsle och som med intensiv lobbyverksamhet får politiker och andra toppledare att inte ta ställning mot användningen av fossilt bränsle.

9. Det är omöjligt att få alla länder att komma överens. 

Ja, men vad är alternativet? Klimatfrågan är ett globalt problem där alla måste ta ansvar för att undvika en klimatkatastrof. Industrialiserade länder släpper ut mest och bör därför ta initiativet och ta det största ansvaret.

10. Att inte använda fossilt bränsle skulle bli alldeles för dyrt och lamslå hela vårt samhälle med ekonomisk kris och arbetslöshet.

Att inte agera på klimathotet skulle bli mångfalt mycket dyrare. Förnyelsebar energi är numer billigare än el från både kärnkraft och kol. Det finns heller inget som talar för att en omställning till ett fossilfritt samhälle skulle leda till en standardförsämring. Tvärtom, undersökningar visar att ett lands ekonomi skulle ha mycket att vinna på omställningen i form av arbetstillfällen och ekonomisk utveckling.

 *   *   *

Bild: Översvämning: Ironchefbalara, Going, CC by 2.0

Relaterade inlägg:

 

 



Aktuellt / FN:s klimatavtal, Hållbarhet, klimatförändringar, klimathotet, klimatskeptiker, medeltemperaturen / Permalink / 1
#1 - - Emelie:

Hej hej!
Jag hade gärna velat se rapporten där 97% av klimatforskarna är eninga om användningen av fossiltbränsle är huvudorsaken till klimatförändringen. Ni länkar till IPCC-rapport men jag kommer till deras hemsida och där finns massor av rapporter. Så skulle behöva ha bättre källhänvisning :) eller så är det jag som är blind bara :)

Svar: Hej Emilie, har tyvärr missat din fråga. De 97 % refererar inte till IPPC-rapporten, den står ju alla forskarna bakom. Här får du en referens som jag tycker är rolig: http://forasustainableworld.com/2015/february/en-ovanligt-rattvisande-debatt-om-klimathotet.html Hälsningar Gunilla
För en hållbar värld

Till top