Nu kan du bli klimatsmart i köket!

En fråga som jag ofta får är hur man kan äta klimatsmart. Standardsvaret är att äta mer vegetariskt, ekologiskt och närodlat. Men det är en utmaning, mina vegetariska matlagningskonster är fortfarande på en basal nivå och det är inte alltid lätt att veta vad som är det bästa valet för miljön och klimatet. Fram tills nu.

I dagarna har nämligen Stockholms stad gett ut en Klimatkokbok ”Det smarta köket”. Här får vi massor av tips och smarriga recept för att bli mer klimatsmarta i köket.  Kokboken har tagits fram av ekokocken Carola Magnusson.

På Stockholms stads hemsida finns också diagram över hur klimatsmart olika livsmedelsråvaror är. De visar hur mycket det kan skilja t ex mellan närodlade äpplen och flygimporterade. En skrämmande stor skillnad.

Ett bra initiativ från Stockholms stad!

 

Stockholms stad fossilfritt år 2040

Stockholms stad har en ambition av att stockholmarna ska minska utsläppen från fossila bränslen till NOLL år 2040, vilket är en hög ambition. Det innebär att alla transporter, all uppvärmning och all el ska ske utan fossila bränslen som olja, kol och naturgas. Idag står maten för en tredjedel av hushållens utsläpp av växthusgaser så nu vill staden hjälpa oss konsumenter att tänka mer klimatsmart. Ett led i att nå noll-visionen 2040.

 

Läs mer:Drick & ät hållbart / Det smarta köket, Klimatsmart, klimatkokbok / Permalink / 1
#1 - - Anna:

Vad bra!

Till top