Minska matsvinnet och bli en vinnare!

Treasure trove of wasted food Visste ni att så mycket som en tredjedel av all mat som produceras i världen aldrig når våra tallrikar. Detta på grund av att mat förstörs vid transporter, rensas bort i butiker eller slängs hemma av oss konsumenter. En tredjedel!

Så mycket som 10 procent av de totala utsläppen av växthusgaser kan spåras till denna tredjedel av matsvinn och siffran väntas öka i framtiden om inget görs. Om samma mängd växthusgaser släpptes ut av ett land, skulle det landet ligga trea i utsläppsligan. Det här visar en studie från Potsdam Institutet.

Det finns flera anledningar till att minska matavfallet. Förutom att vi minskar utsläppen av växthusgaser, spar vi pengar och får möjlighet att trygga livsmedelsförsörjningen i världen. Dessutom är det bra för vår hälsa att minska på både köttintaget och mängden mat vi äter. Den mat som produceras i världen idag räcker för att mätta alla människor på jorden om fördelningen såg annorlunda ut.

Det finns redan många initiativ på gång för att minska matsvinnet. Dels i globala samarbeten där företag, forskare och organisationer gått samman och samarbetar i frågan. I Sverige samarbetar Naturskyddsföreningen och Jordbruksverket på uppdrag av regeringen för att minska svinnet. Frankrike var först ut i världen med att förbjuda livsmedelsbutiker att slänga mat som går att äta. I stället skänker de bort maten till hjälporganisationer eller säljer till ett lägre pris. Det här börjar ta fart även i Sverige även om vi är i ett väldigt tidigt skede. Fler livsmedelskedjor har börjat sälja frukt som ser annorlunda ut till ett något lägre pris eller skänkas till behövande. Andra exempel är restauranger som lagar mat på grönsaker och frukter som inte går att sälja i butikerna.

Det finns även mycket vi kan göra i våra egna hem. Enligt ”Stoppa Matsvinnet” slänger en tvåbarnsfamilj mat för 6.000 kr varje år. Pengar man kan ha roligare för. Totalt i Sverige motsvarar utsläppen årligen lika mycket som från 200 000 lastbilar. Så det är lätt att inse att det har stor betydelse att inte slänga mat.

Här kommer några tips på hur man kan tänka för att minska matsvinnet:

  • Planera inköpen och ha alltid en inköpslista
  • Se alltid över vad som redan finns i kylen och använd det som finns
  • Har bäst-före-datum passerat? Titta, lukta och smaka, ofta håller sig varorna betydligt längre än så
  • Sänk temperaturen till 4-5 grader i kylen, då håller maten ännu längre
  • Grönsaker fräschas enkelt upp genom att lägga dem i kallt vatten över natten
  • Frys in mat som inte går åt, om du inte vet att den kommer ätas inom de närmaste dagarna. Det går att frysa mer än vad man tror, ostar, ris, pasta, äggvitor och äggulor mm.

Att minska matsvinnet ligger helt i linje med Agenda 2030, FN:s mål för hållbar utveckling. Där två av de 17 målen handlar om att minska utsläppen av växthusgaser och att minska hungern i världen. Det känns bra att kunna bidra till! Dessutom spar vi pengar och får en bättre hälsa!Drick & ät hållbart / Växthusgaser, matsvinnet / Permalink / 0
Till top