Mitt bästa hållbara julklappstips 2016

 

Julen närmar sig med stormsteg och tankarna kretsar kring ledighet, julmat, tända ljus och julgodis. För mig är julen en underbar högtid då familjen är samlad och vi får tid att vara tillsammans.

Julen är också tid för eftertanke. 2016 har varit ett omvälvande år med fortsatta oroligheter i Syrien, IS-attentat, stora flyktingströmmar, Brexit, en överraskande valutgång i USA och klimatet som slagit värmerekord på värmerekord. För alla som värnar om demokrati, jämställdhet och hållbarhet är det utmanande att se att utvecklingen på många håll går i fel riktning. Håller vi på att glömma bort hur skör en demokrati kan vara? Liksom våra ekosystem? Och hur gör vi för att säkerställa att jämställdheten fortsätter att utvecklas i en positiv riktning?

Kanske julen 2016 kan bli en tid för eftertanke? För vad är det för samhälle vi vill bygga, och hur gör vi för att säkerställa att vi når dit? Hur kan vi lära våra barn vad demokrati och jämställdhet är? Och hur säkerställer vi att vår livsmiljö grönskar och frodas även i framtiden? Kan vi skapa ett bra liv för alla? Alla dessa frågor försöker Agenda 2030 svara på, FN:s nya mål för hållbar utveckling som alla länder ska vara med och uppfylla enligt det avtal som tecknades 2015 av världens alla politiska ledare.

Problemet är att de flesta inte känner till Agenda 2030. Trots att det är en global överenskommelse, parallellt med klimatavtalet, som ska säkerställa en hållbar utveckling i världen: miljömässigt, socialt och ekonomiskt. Budskapet från FN och regeringen har helt enkelt inte nått ut till allmänheten.

Mitt bästa julklappstips är därför att skänka en stund till framtida generationer, där ni tillsammans med era nära och kära lär er mer om vad Agenda 2030 innebär. Här finns massor av hållbara tips för alla: i er roll som yrkesarbetande, som förälder, som medmänniska och som vän. Med Agenda 2030 kan vi skapa en hållbar framtid.

Med dessa ord vill jag önska er alla en God Hållbar Jul och ett Gott Nytt Klimatsmart År!

På återseende i början av januari!

 

Läs mer:

 


Agenda 2030, Shoppa hållbart / Agenda 2030, hållbara affärer, hållbara julklappstips / Permalink / 2
#1 - - Anonym:

Fint skrivet! Har ingen aning om vad agenda 2030 är, men det låter viktigt. God Jul!

#2 - - Helena:

Du har rätt, har ingen aning om vad Agenda 2030 är. Men det ska jag ändra på... Fint tips! God Jul!

Till top