Ekologiska viner eller ej? Gör det någon skillnad?

Efterfrågan på ekologiska viner ökar stadigt. Det syns tydligt på Systembolagets allt större utbud, både av rosé, röda och vita viner. Numer är det inte svårt att hitta ekologiska viner av alla prisklasser, olika druvor och märkningar. Även ekologiska champagner och mousserande viner ökar i antal. Idag har systembolaget ca 1200 ekologiska drycker i sortimentet.
 
Frågar man personalen på Systembolaget efter ett ekologiskt vin så frågar de genast: ”Vad ska ni äta, någon speciell druva, vilket land och vilken prisklass? Då inser man att det finns många valmöjligheter vilket är roligt.
 
 
Vad innebär det att ett vin är ekologiskt?
 
För att ett vin ska få kallas ekologiskt krävs att det är certifierat av en oberoende organisation som kontrollerar att vinet uppfyller de regler som de olika certifieringarna innebär. Vanligast är EU-lövet och KRAV men det finns andra märkningar som "demeter" och "ecocert". Sedan finns varianter som biodynamiskat vin och naturvin.

  • Konventionella viner: Använder bekämpningsmedel, kostgödsel och tillsatsämnen.
  • Ekologiska viner, EU:s märkning: Inga bekämpningsmedel, tillsatsämnen eller konstgödsel. Istället används stallgödsel, kompost och nyttodjur. Viss användning av svavel och sulfit tillåts fast i mindre mängd.
  • Kravmärkta viner: 100 % ekologiskt men även ytterligare krav, bl a tar man även ett socialt ansvar.
  • Biodynamiska viner: Uppgraderad form av ekologiskt vin. Förutom stallgödsel används extrakt från olika växter som nässlor, maskros och kamomill. Biodynamiska vinodlare planterar och skördar även sina grödor i enlighet med månens faser.
  • Naturviner är ytterligare en variant som är mer miljövänligt odlade än de konventionella vinerna. Filosofin är att ha en så lite inverkan på miljön och så få tillsatser som möjligt. Här finns ingen certifiering eller tydliga regler för vad som får kallas naturviner.
  • Det finns vinproducenter som tillverkar ekologiskt vin utan att certifiera sig. Certifieringen är en omständlig och kostsam process och vissa producenter väljer bort det. Det framgår inte på vinflaskan, utan detta måste man känna till.


Köp ekologiska viner

Alla typer av ekologiska viner är bättre än de som inte är det, för både miljön och hälsan. Vindruvor är kända för att besprutas hårt. Hela 15 procent av alla bekäpningsmedel som används inom EU-jordbruket används för vindruvsodlingarna enligt Naturskyddsföreingens hemsida. När de sprids i naturen påverkar kemikalierna den biologiska mångfalden, förorenar mark och vatten samt påverkar arbetarnas hälsa negativt.

Totalt används 220 000 ton kemiska bekäpningsmedel inom EU-jordbruket, vilket innebär ett halvt kg per person och år enligt Naturskyddsföreningen. Det finns ganska lite forskning på de långsiktiga hälsoeffekterna för oss konsumenter. Än mindre på kombinationseffekterna av olika sorters bekämpningsmedel eftersom gränsvärdena är satta för enskilda preparat. Dock visar en studie som gjorts på kombinationseffekten att gränsvärdena borde vara betydligt lägre. Min rekommendation är därför att köpa så mycket ekologiska matvaror som möjligt. Då minskar mängden av kemiska ämnen både i miljön och i kroppen. Vi minns väl alla COOP:s reklamfilm för något år sedan. Den talade för sig själv.

Läs mer:

 Drick & ät hållbart / Hälsa, biologisk mångfald, ekologiskt vin / Permalink / 0
Till top