Releaseparty!

I går var det dags för vårt releaseparty för boken ”Hållbara affärer”. Vi hade planerat för ett seriöst party med en panel och en moderator, och många människor. Här skulle det firas.

Det roliga var att så mycket föll på plats då vi höll på och arrangerade. Vasakronan, ett av de medverkande företagen i boken, ställde upp med sitt moderna, inspirerande och aktivitetsbaserade huvudkontor för eventet. Och vi lyckades engagera proffsiga Eva Krutmeijer, EKKO AB, som moderator för paneldiskussionen. Panelen, som förutom oss själva, bestod av Fredrik Wirdenius (vd Vasakronan) Cecilia Daun Wennborg (styrelseledamot ICA), Elin Larsson (hållbarhetschef Filippa K) och Mats Andersson (fd. vd på Fjärde AP-fonden). Vi hade köpt in ekologisk dryck och ekologiskt tilltugg, inspirerade av våra medverkande företag som vinproducenten Carpe Diem och Polarbröd. Anmälningarna hade strömmat in och igår eftermiddag klockan 18.00 var vi redo att ta emot 160 gäster.

Programmet inleddes med att Eva Krutmeijer intervjuade oss författare. Vi fick berätta om idén till boken och hur våra vägar hade korsats. Därefter gick vi igenom vår modell för hur man ställer om ett företag, från grunden och på riktigt, för att bli långsiktigt hållbart ekologiskt, socialt och ekonomiskt. Ambitionen är att få fler företag att ställa om och att modellen ska vara ett konkret stöd i det arbetet.
 
Därefter var det dags för gästerna i panelen att bli utfrågade. Vasakronan inledde med att berätta om sitt hållbarhetsarbete. I början handlade det mycket om energifrågor, eftersom fastighetssektorn står för cirka 40 procent att den totala energiförbrukningen i världen. ”Idag har vi lyckats halvera vår energiförbrukning”, sa Fredrik Widenius. Vilket han fick applåder för från publiken. Idag har man tagit ett mycket bredare grepp och inkluderar sociala frågor. Och hållbarhetsarbetet genomsyra hela affärsmodellen.

Näst i tur var Mats Andersson som berättade om Fjärde AP-fondens arbete med hållbara investeringar. ”Fossila tillgångar är en reell risk för permanent kapitalförlust, och det är viktigt att ha med i riskbedömningen av sin portfölj”, sa Mats. Fjärde AP-fondens arbete med att styra över från fossila tillgångar till förnybara har gett bra utdelning så här fyra år senare. Högre avkastning och mindre risk.

Cecilia Daun Wennborg berättade om ICA:s styrelsearbete och vilken roll hållbarhetsfrågorna har där. ”Hela vår verksamhet är kundstyrd och kraven på ekologisk mat bara ökar. Så för ICA har det varit nödvändigt att ta in frågorna i styrelsearbetet”, sa Cecilia. Nu är ICA också redo att profilera sig mer med hållbarhetsarbete, efter att de säkerställt att de interna processerna är säkrade.

Till sist berättade Elin Larsson på Filippa K hur de arbetar med sina leverantörer och hur de säkerställer hållbarhetsmålen över hela värdekedjan. Här talar Elin hellre om att arbeta i ett ekosystem, ett nätverk av olika aktörer som var och en är experter på sitt område. ”Vi bjuder in till samarbete genom dialog och samtal, och ser om vi kan hitta gemensamma mål. Mycket handlar om att inspirera, lyfta fram det positiva, vara lösningsorienterad. Och att skapa delaktighet”, sa Elin.
 
Eva Krutmeijer sammanfattade deltagarnas framföranden och avslutade paneldiskussionen. Intervjun och diskussionen var något som uppskattades stort av publiken, det fick vi mycket feedback på under kvällen, inte minst Evas sätt att lyfta fram intressanta frågeställningar.
 
Vasakronans lokaler är som gjorda för den här typen av event, trots att det egentligen är en arbetsplats. Vi fick många kommentarer under kvällen som ”här skulle jag vilja arbeta” och ”vilken inspirerande arbetsmiljö”. Det var många människor som alla fick dryck och lite mat i magen. Och inte att förglömma – försäljningen av böcker. Vi hade lite problem med Swish ett tag, men det löste sig och många gick hem med en färsk bok i bagaget. Tack vare alla som ställt upp och hjälpsam personal så blev hela tillställningen ett lyckat arrangemang. Trötta, omtumlade och nöjda med både party och bokförsäljning avslutades kvällen och vi somnade gott så småningom.
 
 
 Foto: Eva Esbo
 
Inlägget publicerades på hemsidan för boken "Hållbara affärer", www.hallbaraaffarer.com, den 19 oktober 2016.
 

 Aktuellt / bok, hållbara affärer, omställning / Permalink / 1
#1 - - Anna:

Grattis till boken, har nu läst den. En bok som jag önskar att alla företagare borde läsa. Bra initiativ. :-)

Till top