4 nyårslöften som förbättrar klimatet

Att klimatförändringarna redan är här och att de påverkar oss alla har säkert inte undgått någon. Eller att det är vår livsstil och vårt sätt att konsumera som är orsaken till att vi riskerar människornas framtid på jorden. Klimatforskare världen över varnar nu för att tiden håller på att rinna ut och att vi måste agera NU.

Nytt år och nya möjligheter

Vill du vara med och bidra till minskade utsläpp av växthusgaser? Här är några enkla tips på de mest effektiva sätten att  snabbt minska dina personliga utsläpp och ställa om till en mer hållbar livsstil. De här fyra åtgärderna är betydligt mer effektiva än till exempel att återvinna, byta till LED-lampor eller att avstå från plastkassar i matvarubutikerna, även om det också är viktigt såklart. Men vill man snabba på omställningen till en fossilfri livsstil så är det bästa sättet att börja här:

 1. Ät vegetarisk mat
  Gärna ekologisk och KRAV-märkt. Att undvika kött är ett mycket effektivt sätt att minska dina utsläpp av växthusgaser. Bara att minska mängden kött bidrar positivt till klimatet och köp i så fall viltkött eller kött som är KRAV-märkt och närproducerat. Det är fyra gånger mer effektivt att sluta äta kött som att återvinna, och åtta gånger mer effektivt än att byta till LED-lampor, även om de också är viktiga bidrag.

 2. Byt till grön energi
  Köp grön el från ditt energibolag, det driver dem att investera i nya förnybara anläggningar. Se också över uppvärmingen av din bostad. Här finns flera effektiva och gröna lösningar att välja bland. Ett exempel är värmepump som matas med grön el.

 3. Kör mindre bil
  Vårt sätt att transportera oss med fossilt bränsle måste upphöra. Bästa tipsen här är att gå och cykla mera samt att resa mer kollaktivt. Du kan också byta till en elbil och ladda den med förnybar el. Flera elbilstillverkare producerar numer sina batterier med förnybara energikällor.

 4. Flyg mindre
  Det räcker med en enda långdistansflygning för att hela din årliga koldioxidbudget ska vara förbrukad. Så för varje flygresa som du avstår från förbättrar du utsikterna för världen att nå 2-gradersmålet i klimatavtalet. Vi svenskar flyger mest i världen per person, så här finns stor potential i att minska flygresandet. Semestra i din närmiljö och upptäck Sverige. Och byt ut arbetsresor mot digitala mötesplatser.

Kanske kan ett eller flera av dessa tips kan ingå årets nyårslöften. Häng med på klimatresan och låt 2018 bli det år då vi tillsammans lyckades vända utsläppen.

Gott Nytt Hållbart År!Aktuellt / Fossilfri, Grön el, Vegetarisk mat, flyg, hållbar livsstil, klimatet, nyårslöften / Permalink / 2
#1 - - Bo Olsson:

Ett naturligare sätt att leva som jag gärna ställer upp på.

Svar: Härligt! Önskar att fler tänker som du!
För en hållbar värld

#2 - - Siv:

Jag hade faktiskt inte hört talas om att man kunde "välja" grön el tidigare. Jag trodde att all energi från både kärnkraft och vindkraftverk (osv.) gick in i "en energipott" så att köpa helt grön el borde vara omöjligt. Men nu har jag läst på lite om ursprungsgarantier bl.a. så det var kul att du skrev om detta, tack!

Svar: Tack själv! :-) Ju fler vi blir som väljer grön el desto mer måste energibolagen investera i förnybar energi. Det är ju bra!
För en hållbar värld

Till top