2019 – nytt år, nya hållbara möjligheter!

Att klimatförändringarna redan är här och att de påverkar oss alla har säkert inte undgått någon. Eller att det är vår livsstil och vårt sätt att konsumera som är orsaken till att vi riskerar människornas framtid på jorden.
 
Sommarens värmebölja med de många och omfattande bränderna samt en halverad mat- och foderproduktion i Sverige fick många av oss att tänka till. Och faktiskt också vilja agera. Klimatförändringarna är inte längre  något som sker i framtiden, utan de är här och nu. Även om vi bara sett början på dem. Under det senaste året har tonen skärpts från forskare och experter; att det är nu vi har chansen att göra något. Inte sen.
 

Nytt år och nya möjligheter

Vill du vara med och bidra till minskade utsläpp av växthusgaser? Här är några enkla tips på de mest effektiva sätten att  snabbt minska sina personliga utsläpp och att ställa om till en mer hållbar livsstil. De här åtgärderna är betydligt mer effektiva än till exempel att återvinna, byta till LED-lampor eller att avstå från plastkassar i matvarubutikerna, även om det också är viktigt såklart. Men vill man snabbt minska på sina utsläpp av växthusgaser så är det bästa sättet med saker som ger stor effekt:

 1. Ät vegetarisk mat
  Att undvika kött är ett mycket effektivt sätt att minska dina utsläpp av växthusgaser. Bara att minska på mängden kött du äter bidrar positivt till klimatet. Det är också skillnad  på kött och kött, köp viltkött eller kött som är KRAV-märkt och närproducerat. Dessa typer av kött bidrar inte lika mycket till klimatförändringarna och har andra positiva miljöeffekter på t.ex. den biologiska mångfalden. Det är fyra gånger mer effektivt att sluta äta kött som att återvinna, och åtta gånger mer effektivt än att byta till LED-lampor, även om de också är viktiga bidrag.

 2. Flyg bara då det är absolut nödvändigt
  Det räcker med en enda långdistansflygning för att hela din årliga koldioxidbudget ska vara förbrukad. Så för varje flygresa som du avstår från förbättrar du utsikterna för världen att nå 2-gradersmålet i klimatavtalet. Vi svenskar flyger mest i världen, så här finns stor potential i att minska flygresandet. Semestra i din närmiljö och upptäck Sverige. Och byt ut arbetsresor mot digitala mötesplatser. För dig som flyger ofta är minskat flygande din viktigaste åtgärd.

 3. Kör mindre bil
  Vårt sätt att transportera oss med fossila bränslen måste upphöra. Bästa tipsen här är att gå och cykla mera samt att resa mer kollaktivt. Du kan också byta till en elbil och ladda den med förnybar el. Flera elbilstillverkare producerar numer sina batterier med förnybara energikällor. Eller köra på biobränsen.

 4. Byt till grön energi
  Köp grön el från ditt energibolag, det driver dem att investera i nya förnybara anläggningar. Se också över uppvärmingen av din bostad. Här finns flera effektiva och gröna lösningar att välja bland. Ett exempel är värmepump som matas med grön el.

 5. Shoppa begagnat
  Vårt sätt att konsumera har stor inverkan på klimatet. Allt som produceras kräver råvaror, energi och transporter. Och det påverkar klimatet och miljön negativt på många sätt. Så ju mindre vi konsumerar desto bättre. Köp mer selektivt sådant som du verkligen behöver och köp gärna begagnat. Om du behöver köpa nytt, köp bra kvalitet av tidlös design så håller det längre.


Häng med på klimatresan och låt 2019 bli det år då vi tillsammans lyckades vända utsläppen.

Gott Nytt Hållbart År!Aktuellt / Vegetarisk mat, klimatet / Permalink / 0
Till top