Sommar och sol... så här kan du semestra mer hållbart

 
Nu närmar sig semestrarna med stormsteg och många är i full färd med att göra upp planer. På senare tid har miljöfokus riktats även mot turismen och helt klart är att belastningen från oss turister kan vara häpnadsväckande stor. Men det finns saker vi kan göra för att semestra mer hållbart och ändå få nya spännande upplevelser.
 
Låt oss först titta på vad som orsakar störst miljöbelastning på vår semester. Om vi har kunskapen om vad som påverkar klimatet och miljön negativt är det lättare att välja mer hållbara alternativ. Du som redan tänker hållbart hemma kan i princip göra likadant på resan. Det handlar om hur vi reser, hur vi bor, vilken mat vi äter och hur mycket vi shoppar. Störst påverkan kommer från hur vi reser och hur långt.
 
Alla transporter som sker med fossilt bränsle (flygbränsle, bensin, diesel) påverkar klimatet negativt. Längden på resan är naturligtvis helt avgörande, men även på vilket sätt vi reser. Störst belastning står flyget för. Resor med flyg och bil ger i princip samma utsläpp av koldioxid per km förutsatt att bilen drivs med bensin eller diesel och att du är ensam i bilen. Men flygets klimatpåverkan är ungefär dubbelt så stor på grund av att utsläppen sker på hög höjd. Och enkelheten i att flyga gör att vi transporterar oss så väldigt mycket längre sträckor än vi annars skulle göra. Diagrammet nedan visar några exempel på klimatbelastningen från olika typer av resor, både resmål och sätt att resa. 

 

Men, det är inte bara transporterna som man kan tänka på utan även hur vi bor, vad vi äter och vad vi väljer att göra när vi väl är på plats. Här nedan är en checklista för en mer hållbar semester.

Checklista för en mer hållbar semester:

  • Upptäck din närmiljö, ditt landskap, Sverige och grannländerna. Här finns upplevelser för en hel livstid.
  • Välj så långt det är möjligt att resa fossilfritt, och undvik framför allt flyg.
  • Välj boende med omsorg. Många hotell och andra boenden har satsat på hållbarhet och detta kan du ofta läsa om på deras hemsida. Bäst är om du kan tänka dig att bytlåna bostad med någon, då konsumerar du inget extra boende.
  • Minska på mängden kött och ät mer vegetariskt. Köp mat och dryck som är ekologiska och närproducerade. Samt köp frukt och grönsaker efter säsong.
  • Skapa en aktiv semester ute i naturen så får du motion och hälsa på köpet
  • Minimera avfallet, släng sopor på avsedd plats. Om möjligt sopsortera och återvinn.
  • Spara på vatten och andra resurser.
  • Shoppa schysst, tänk på att allt som är väldigt billigt oftast producerats ohållbart, t.ex. låga löner, ingen miljöhänsyn etc. Gynna det lokala.
  • Värna om den lokala naturen och de vilda djuren, anlita endast respektfulla event som tar hänsyn till naturen och djurens integritet.
  • Köp inga snäckor, elfenben eller annat som kan komma från olovlig handel och tjuvjakt.


Hållbara semesteralternativ

Att semestra i Sverige blir oftast det mest hållbara. Dels med tanke på korta resesträckor, dels med tanke på att det svenska energisystemet är betydligt mer klimatvänligt jämfört med andra länders. Vårt jordbruk och djurhållning tillhör också bland de renaste i världen. Att upptäcka Sverige är både intressant och spännande och bjuder på många möjligheter till aktiva semestrar. Som att vandra i fjällen, paddla längs Dalälven, ö-luffa i Stockholms skärgård, campingsemester på Öland eller cykla i Skåne.

Ett begrepp som blir allt vanligare är ordet hemester, dvs. att semestra i närheten av eller i sin hemort. Det kan handla om att hitta på aktiviteter som att gå på muséer, sportevenemang, konserter och naturupplevelser. Det går ju också att lyxa till det och bo på något fint hotell i sin egen stad för att öka känslan av att vara på semester. Eller att helt enkelt stanna hemma och ta det lugnt på semestern.

Med detta vill jag önska alla en trevlig, hälsosam och hållbar semester!

 Aktuellt, Res hållbart / flyg, hållbart, semester / Permalink / 0
Till top