Hjälp! Låt bristen på choklad inte blir verklighet!

Cacao

På senare tid har vi kunnat läsa om att världen hotas av chokladbrist. Läget är allvarligt enligt de stora chokladtillverkarna och det är flera orsaker som bidrar till situationen. Vad kan vi konsumenter göra för att förhindra en sådan oönskad utveckling?

Efterfrågan på den attraktiva chokladbönan ökar stadigt, dels för att vi äter allt mer choklad, dels för att den choklad vi äter innehåller mer kakao. Dessutom har Kina fått upp ögonen för choklad. Världsmarknadspriset ökar stadigt och det borde gynna en positiv utveckling för hela kakaoindustrin. Men flera faktorer gör att tillgången på kakao minskar:

  • Dåliga väderförhållanden och svampangrepp har gett sämre skördar
  • Kakaoodlarna får för dåligt betalt, de kan inte försörja sig och flyr därför till andra försörjningskällor.
  • Kakaobönor är känsliga för klimatförändringar, ju varmare klimat desto sämre avkastning

Fortsätter utvecklingen i den här riktningen så befarar de stora chokladtillverkarna en chokladkatastrof.

Det bästa vi kan göra är att välja rätt choklad

Det vi konsumenter kan göra för att vända utvecklingen är att ge kakaoodlarna förutsättningar till att få mer betalt samt att bidra till sänkta koldioxidutsläpp. Genom att köpa rätt choklad i butikerna bidrar vi till en hållbar utveckling av kakaobönans framtid. Det gör man genom att välja choklad som är märkt med både Fairtrade och ekologisk.

Faitrade
Fairtrade bidrar till att odlarna får bättre betalt för sina kakaobönor. Fairtrademärkningen är en oberoende produktmärkning som visar att företaget åtar sig ett socialt och etiskt ansvar i den internationella handeln med fattiga länder. Genom märkningen skapas förutsättningar för odlare och anställda att förbättra sina arbetsvillkor, bättre arbetsmiljö samt ett visst miljömässigt ansvar (ej ekologiskt). Dessutom erhåller odlarna en extra premie avsedd för att utveckla den lokala byn, t ex en ny skola, nya bostäder eller hälsovård.

Ekologiskt

Odling av kakaobönor har liknande problem som odling av kaffebönor: hård besprutning, restgifter i jordar och vatten. Genom att välja ekologisk choklad bidrar vi till en hälsosammare arbetsmiljö för arbetarna, renare mark och renare vatten, samt att vi slipper restkemikalier i chokladen vi äter.

Choklad är inte bara gott, rätt producerad är den rena hälsokuren mot bl a hjärtkärlsjukdomar, åldrande, cancer, högt blodtryck och inflammationer. Tips på god mörk choklad som är rätt producerad, ekologisk och Fairtrade hittar du här.

 

 
 

Relaterade inlägg:

Bild: Frank Wouters, Cacao Beans, Wikimedia commons, CC-BY-2.0  

 Aktuellt, Drick & ät hållbart / Fairtrade, choklad, hållbar utveckling, kakaobönor / Permalink / 1
#1 - - Amanda Svensson:

Det här vill man verkligen göra. Hade ingen aning om att det var så! Räkna med mig.

Svar: Toppen!
Gunilla Östberg

Till top