En överraskande god vegetarisk middag

Att laga vegetarisk mat är en utmaning. Som jag nämnde i mitt inlägg om tips på vegetariska kokböcker är jag skolad i 70- och 80-talets kokkonst och där ingick alltid kött eller fisk i middagarna. För många i min generation har vegetarisk mat även haft en viss ”aktivistisk” eller ”annorlunda” stämpel på sig. Men tiderna förändras och så även jag. Och fler med mig ändrar sin inställning, läs gärna min vänninas blogg "Rivieramoments" om en upplevelse av en vegetarisk restaurang i Antibes.

Allt fler äter vegetariska måltider

Idag har var tionde svensk valt att helt avstå från kött och fisk, enligt en undersökning som presenterades i DN i mars. Det är en ökning med 4 % jämfört med 2009 så intresset för vegetarisk mat ökar stadigt. Anledningen till ökningen uppges i undersökningen vara omsorg för miljön och den egna hälsan. Då har man inte räknat med alla oss som vill byta ut en eller ett par dagar i veckan mot vegetariska alternativ.

Min ambition är att införa två vegetariska dagar i veckan och det är som sagt en utmaning. Men också en inspiration till förnyelse och det är kittlande. Häromveckan gjorde jag något så för mig exotiskt som bondbönebiffar efter eget huvud. Resultatet blev överraskande gott och uppskattat av familjen (även av den köttälskande maken) och dessutom mättande. Här är receptet och lycka till:

 
Bondbönebiffar med rödbetssallad och fetaostsås, 4 personer
 
Bondbönebiffar:
200 g          bondbönor, kokta (alt. sojabönor, kikärtor)
300 g          kokta potatisar
  50 g          majs, rostas i stekpannan
     1 st         ägg
     2 st         schalottenlök, smält i stekpanna
     1 knippe  färsk persilja, hackas
     1 st          chili av lagom styrka
kryddor: koriander, ingefära, salt och peppar
ströbröd att panera biffarna med.
 
Mixa bondbönor, potatis, majs och schalottenlök till en konsistens som du önskar. Rör ned ägget, chili och övriga kryddor. Forma smeten till biffar och vänd dem i ströbröd.  Stek biffarna på medelstark värme tills de fått en gyllenbrun färg.
 
Fetaostsås:
1 dl             crème fraiche
½ pkt        fetaost
1 klyfta      vitlök
kryddor: salt och peppar
 
Serveras med en sallad av spenat, ruccola, kokta rödbetor, rödlök, salladsfrön och valnötter. Dressing baserad på balsamvinäger och olivolja.
 
-----------------------------------------------
 
Vegetarisk mat bidrar till en hållbar utveckling
 
Livsmedelsproduktionen står för så mycket som ca 25 % av konsumenternas utsläpp av koldioxid, varav 20 % är relaterade till köttproduktionen. Så genom att äta vegetarisk mat minskar utsläppen av koldioxid till atmosfären och vi bidrar på så sätt till en mer hållbar utveckling. Är grönsakerna dessutom ekologiska så blir miljövinsterna mångdubbelt bättre.
 
Sedan 1990 äter vi 50 % mer kött räknat per person och år, vilket är en enorm ökning. Det är väl få som minns den tiden som att det var ont om kött eller att vi var hungriga? Så vill man inte införa helt vegetariska dagar så kan man välja att minska portionerna till 1990 års nivå.
 
Liknande inlägg:
 
 


Drick & ät hållbart / Bondbönebiffar, Ekologisk mat, Vegetarisk mat, hållbar utveckling / Permalink / 3
#1 - - Gunilla Forsmark Karlsson :

Roligt att du länkar till min blogg. Ja, jag kan verkligen rekommendera den restaurangen i Antibes. Jag har också inspirerats av din blogg och köpt den vegetariska kokboken Plenty som du skrivit om i tidigare inlägg.

Svar: Jag ska göra ett besök på restaurangen när vi kommer ned till våren, det blir kul! Hoppas du har samma positiva upplevelse som jag av Plenty!
Gunilla Östberg

#2 - - Lasse:

Den köttälskande maken instämmer till att bondbönebiffarna var förbluffande goda!

Svar: :-)
Gunilla Östberg

#3 - - Ann:

Tack för ett kul recept, har testat och det var väldigt gott.

Svar: Det var roligt att höra!
Gunilla Östberg

Till top