Kan värmerekorden vara startskottet för en ny resa?

Nytt värmerekord, mars månad 2015 var den varmaste månaden på jorden sedan mätningarna startade för 135 år sedan. Även perioden januari till mars är den varmast uppmätta. NASA:s film nedan om jordens temperaturutveckling sedan 1880 är överväldigande tydlig och får de starkaste klimatskeptikerna att börja fundera.

 

 

Det är konsekvenserna som är oroande

Än så länge kan man tycka att den globala uppvärmningen har varit en fördel för oss nordbor. Men det är inte värmerekorden i sig som vi ska vara mest oroade för, utan de konsekvenser som den globala uppvärmningen medför i form av smältande isar, stigande havsnivåer och extremväder. Konsekvenser som utsätter vårt ekosystem för svåra påfrestningar och i en förlängning hotar livet på jorden. Det kan handla om orkaner, skyfall, långvariga värmeböljor och extrem torka och som påverkar livsmedelsproduktionen i allra högsta grad. För torrt, för vått eller för varmt påverkar alla grödor negativt, effekter som redan idag observerats för till exempel kaffebönor, chockladbönor, korn och vindruvor. Visst kan vissa områden gynnas temporärt som det emellanåt diskuteras i media t ex för nordens räkning, men sett ur ett globalt perspektiv kommer livsmedelsproduktionen att gå ned på grund av klimatförändringarna.

Låt er inte luras av medeltemperaturen

Problemet är att klimatförändringarna är svåra att förutspå och att sätta ett mått på. Det är därför som vi ofta väljer att tala i termer av en ökad medeltemperatur, något som inte låter så skrämmande. Enligt Per Holmgren, meteorolog och klimatexpert, är det viktigt att vi inte vänjer oss vid värmerekorden utan att vi tar dem som en väckarklocka till att något är fundamentalt fel och att vi måste börja agera. Värmerekorden kan därför bli startskottet för en ny resa; resan mot en hållbar livsstil.

Massor av tips på hur man lever hållbart hittar du under kategorin ”Så lever du hållbart”.

 

Veckans hållbara tips vecka 17.


Läs mer:

 



Aktuellt / Värmerekord, hållbar livsstil, medeltemperaturen / Permalink / 0
Till top