Party? Så här ordnar du det hållbara kalaset!


Så här års duggar festerna tätt. Det grillas och fixas trevligt var och varannan helg. Det är middagsbjudningar, studentmottagningar, bröllop, födelsedagar och allmänt firande av att sommaren är på väg. Och det är precis som det ska vara. Men det går att visa hänsyn till miljön även då man arrangerar en fest - utan att göra avkall på livets goda. Här är tipsen som gör skäl för namnet EKO-PARTY:
 
 
 • Skicka inbjudan elektroniskt:
  Även om mail och sms också bidrar negativt till miljön så är det bättre än att skicka ett fysiskt brev. Beskriv i inbjudan hur gästerna kan transportera sig kollektivt eller per cykel.

 • Välj porslin, glas och riktiga bestick:
  Skippa engångsartiklar, det är för mycket slit och släng och det bidrar negativt till resursförbrukningen och miljön. Blir ni många? Låna av grannar, köp på loppis för att även ha till kommande fester, eller hyr in från någon festarrangör. Gör på samma sätt när det gäller dukar.

 • Maten:
  Välj ekologiska och närodlade ingredienser och laga själv. Kött, fisk, grönsaker, allt finns ekologiskt att köpa idag. Bjud in några vänner att hjälpa till att laga maten innan festen, så går det i ett vips. Det är en härlig känsla att veta vad ni äter och samtidigt som det bidrar positivt till miljön.

 • Drycker:
  Numer finns det ekologiska viner, champagne, mousserande vin, öl av alla styrkor. Det är bara att botanisera och höra med systembolagets personal så får ni de bästa tipsen till den mat ni valt att bjuda på. Bubbelvatten gör man bäst själv hemma i en sodastream.

 • Festklädsel:
  Gör som männen, använd det du redan har. Det är en marknadsföringsmässig myt att vi måste ha en ny klänning till varje fest. Till och med Kronprinsessan Viktoria använder numer sina festblåsor fler än en gång. Måste du ha något nytt? Köp second hand, hyr eller köp hållbara kläder.

 • Blomsteruppsättningar:
  Allra bäst är att plocka blommor själv. Det är inte lätt att hitta ekologiska och närodlade blommor i butikerna. På sin höjd hittar man Fairtrademärkta blommor och det är bra i sig, men innebär inte att blommorna är fria från kemikalier. Det finns andra varianter på märkning som också har som ambition att minska milöpåverkan: Svenskt Sigill, MPS och FFP. Fråga efter ekologiska blommor varje gång så ökar trycket på att erbjuda sådana.

 • Levande ljus:
  Framåt småtimmarna kanske ni vill tända ljus. Använd då ljus bestående av 100 procent stearin, de är bäst för miljön.

 • Efter festens slut:
  Spara alla matrester och frys sådant som går. Återvinn glas, metall, servetter etc. Städa hemmet med såpa och vatten, det räcker långt.
Lycka till med EKOFESTEN och ha det så trevligt!
 
*     *     *
Läs mer:


Drick & ät hållbart / eko-party, ekofesten, hållbara kalaset / Permalink / 1
#1 - - Anonym:

Jättebra tips mamma!! 😊❤️

Till top