Hållbara kläder - det nya modet?

ClothingSWAPsetup

Hållbarhetstänket har nått modebranschen och allt fler klädkedjor har t ex börjat ta emot gamla kläder för återvinning som ett försök att bli mer hållbara. De flesta av dem ger en bonuscheck att handla för i butiken vilket är motiverande för att rensa ut i garderoberna. För fullt i garderoberna har vi tydligen, en beräkning visar att vi i snitt har kläder för 200 år framåt i tiden.

De insamlade kläderna sorteras och går till välgörande ändamål, second hand, trasmattor, stoppning, isolermaterial eller energiåtervinning. Inom en snar framtid hoppas forskarna kunna återvinna fibrer från uttjänta kläder och skapa nya fräscha av dem. Det här är ett bra steg i en hållbarhetsutveckling men det finns mycket mer som kan göras.

Billiga kläder i överflöd – vem betalar det verkliga priset?

Klädindustrin har under många år målmedvetet drivit en ökad konsumtion genom att sänka priserna på kläderna. Idag kan du köpa en klänning för 50 kr, ett par jeans för 100 kr eller en t-shirt för 50 kr. Men hur rimligt är det att betala så låga priser?

Som så ofta då branscher konkurrerar med enbart pris får man en nedåtgående spiral i allt som handlar om helhetsansvar. Jakten på effektivare produktion och högre vinster driver underleverantörer till det yttersta och det leder allt som oftast till mer eller mindre oetiska genvägar i produktionen och ett hårt utnyttjande av människor i beroendeställning.

  • Försämrade arbetsvillkor för sömmerskor och plantagearbetare gällande ersättning och arbetstider
  • Försämrad arbetsmiljö med ökad kemikaliehantering och dålig skyddsutrustning
  • Ökad användning av kemikalier leder till ökade utsläpp
  • Kläder innehåller restkemikalier som konsumenterna utsätts för
  • Då kläderna tvättas hamnar restkemikalierna i våra vattendrag och därmed i vårt ekosystem

Priset vi betalar för att kunna köpa billiga kläder är därför väldigt högt. Arbetarna betalar med sin hälsa, miljön blir förgiftad av kemikalier, jordar utarmas och vi konsumenter får kläder av låg kvalitet innehållande hälsovådliga ämnen.

Eftersom det är svårt som konsument att veta hur det verkligen går till så har den här utvecklingen kunnat pågå ostört under många år. När nu verkligheten kommit upp till ytan tycks branschen trots allt vilja förändra sig i en mer hållbar riktning. Men priset har varit högt; barnarbete, miljöskandaler, missbildade foster, tusentals liv som gått till spillo i undermåliga fabriker och hög självmordsfrekvens bland bomullsarbetare som tvingats ta stora lån som de inte kunnat betala tillbaka. Det är bara några av de rapporter som uppdagats.

Det finns en ny dokumentär som man kan köpa med namnet "The True Cost" som visar hur det verkligen förhåller sig i klädindustrin, från ax till limpa. Här får man en djupgående inblick och många exempel där man belyser missförhållandena.

En industri som trots allt förstått vikten av hållbar utveckling

Modeindustrins viktigaste trend är enligt egen utsago hållbarhet, även om man just nu är i början av en sådan omställning. Det är en utmanande process att ställa om från en affärsmodell som bygger på volym och låga priser till en affärsmodell baserad på liten volym av hög kvalitet. Kappahl, H&M med flera gör beundransvärda försök med att driva hållbarhetsutvecklingen i rätt riktning, men än så länge verkar det vara svårt att få full kontroll på underleverantörerna. Trots det är jag övertygad om att vi kommer att se mycket mer av hållbart mode framöver.

10 tips på en mer hållbar garderob

  • Tänk kvalitet framför kvantitet, köp färre kläder och skor men av hög kvalitet som håller länge.
  • Köp tidlös och klassisk design så håller kläderna även modemässigt
  • Sy om kläder som känns mossiga
  • Köp naturmaterial som lin, ull, hampa, bomull.
  • Köp ekologiskt, miljömärkt och fairtrade
  • Sköt om dina kläder och skor enligt instruktionerna så håller de sig snygga i många år.
  • Tvätta kläder mer sällan och vädra istället.
  • Hyr dina festkläder så kan du variera dig efter behag.
  • Ordna klädbytardagar med vänner och bekanta, köp och sälj på second hand.
  • Lämna gamla kläder till återvinning i butiker eller på återvinningsstationer.


Läs mer:

·      



Shoppa hållbart / hållbar garderob, hållbart, modebranschen, återvinning / Permalink / 0
Till top