En ny höst – en ny chans till en mer hållbar livsstil

Så var det redan september och hösten kommer annalkandes så smått. I år har det varit en kylig sommar i Sverige och vi har inte riktigt fått uppleva den där härliga sommarvärmen. Skönt – kanske vi tänker – då är nog inte klimatförändringarna så farliga ändå...
 
Men, se det är fel. Även om det inte varit någon varm sommar i Sverige så har det varit extrema värmeböljor runt om i världen: sydvästra Europa, Mexiko och Asien. NASA förutspår att 2017 blir det näst varmaste året på 137 år. Medeltemperaturen beräknas bli något lägre än 2016, men det är inget vi kan räkna hem som att trenden vänt eller att det skulle tyda på en förbättrad situation. Snarare är det så att El Ninjo inte längre förstärker medeltemperaturen.
 
Effekterna av klimatförändringarna accelererar med smältande glaciärer och fler extrema vädersystem. Till exempel är orkanerna Harvey och Irma en tydlig försmak på hur framtidens extremväder kan se ut. Nordpolens isar beräknas nu vara helt borta 2040, långt tidigare än vad man tidigare förutspått. Och vi befinner oss mitt uppe i en massutrotning där miljontals djurarter försvinner i ett rasande tempo. Nej – istället är det högsta alarm som gäller.
 
Alla kan göra något
 
Vi kan alla bidra med någonting. Som konsument, i vår yrekesroll, som förälder och som vän. Det brådskar – så vänta inte. Här i bloggen hittar du allt du behöver veta för att påbörja din egen hållbarhetsresa.
 
Se din livsstil utifrån fyra perspektiv:
Under var och en av kategorierna kan du hitta många användbara tips. Börja någonstans där det känns enkelt. Plocka de lågt hängande frukterna först. Då kommer du igång och får känna den härliga känslan av att ha gjort något bra för världen och framtiden, för dina barn och barnbarn. Det är också enklare än vad man kan tro att ställa om, och det betyder inte att vi gör avkall på livets goda. Agerar vi inte nu utsätter vi hela mänskligheten och allt liv på jorden för oöverskådliga risker. Det tror jag ingen vill – men vi måste alla se och förstå vart vi är på väg.
 
 


Aktuellt / hållbar livsstil / Permalink / 0
Till top