Sommar, sol och bloggsemester

Semester! Vi har just varit på besök i Vadstenatrakten och badat i det underbart klara vattnet i Vättern. Turismen var i full gång och det var massor av semesterfirande människor överallt. Nästan lite sydeuropeisk känsla. Doften av god mat och en avslappnad atmosfär talade sitt tydliga semesterspråk.
 
I närheten av Bergs slussar stötte vi på en trevlig företeelse som drog mycket folk, trots att solen pressade på så att värmen dallrade i luften. På en parkeringsplats hade det anordnats bakluckeloppis. Bilarna stod tätt packade med bakluckorna vidöppna mot mitten och där sålde man allt från stort och smått. Kommersen gick på högvarv och även jag köpte ett par små assietter i glas. Enkelheten och principen att saker återanvänds triggade mig, så detta vill jag själv prova på någon gång.
 
Med detta vill jag önska alla en härlig sommar! Jag tar nu ledigt från bloggandet och är åter i början av augusti. Tack alla ni som läst mina inlägg, gillat och kommenterat. Det har inspirerat mig mycket!
 
Hoppas på återseende i augusti!
 
 
Shoppa hållbart / bakluckeloppis, hållbart, shoppa / Permalink / 3

Nu flyger jag fram!

Vi har köpt en elmoped. Väldigt effektivt transportmedel och väldigt roligt. Dessutom är den smidig, släpper inte ut avgaser och är väldigt tyst. Nästan som att cykla utan att trampa.

Tanken är att minska på bilkörningen. Jag jobbar hemifrån och åker ofta ut på kundbesök runt om i Stockholmsområdet. En stor andel av dessa resor kommer jag nu att kunna köra med elmoppen. Det är en vinst på många sätt; tid, bränslekostnader och trängselavgifter. Bäst av allt är att slippa irriterande bilköer och att man kan beräkna restiden.

Att cykla är naturligtvis ett ännu bättre alternativ. Men ofta är sträckan lite för lång och då hinner jag bli både svettig och alldeles röd om kinderna till kundbesöket. Bussen hemifrån oss går alldeles för sällan i lågtrafik för att vara ett alternativ. Elmoppen fyller därför en viktig funktion för mig och skapar en stor frihet och kontroll på tiden.

Vinsterna för stadsmiljön är också stor i form av bättre luft och minskat buller. Mopeden kräver också mindre utrymme i trafiken och vid parkering jämfört med bilar, något som är ett växande problem i städerna i dag.  Om man dessutom laddar fordonen med grön el så är det ett mycket effektivt sätt att minska påverkan på klimatet.

En svensk personbil körs i genomsnitt 4 mil per dag och 75 % av körsträckan består av resor kortare än så enligt ElbilsSverige. Runt 95% av alla transporter körs på fossilt bränsle. Här kan alltså elcyklar, elmoppar och andra elfordon bli ett alldeles utmärkt sätt att skapa fördelar både för dig personligen, för stadsmiljön och klimatet. Många hållbarhetspoäng!

 
Res hållbart / Permalink / 1

Leave some space for miracles!

I våras var jag och min man Lasse på en mycket intressant och berikande vandringsresa i Andalusien med Björn Lindeblad, mannen som lämnade en trygg vardag som ekonomichef på AGA och valde att bli buddistisk skogsmunk i Thailand. Vi hade båda lyssnat på hans sommartal i P1 ett par år tidigare och blivit väldigt nyfikna på honom som person. Upplägget var att vandra på dagarna, för att på morgnar och kvällar ta del av Björns kunskaper och erfarenheter från sina 17 år som munk. Vi fick också prova på att meditera under Björns ledning.

Med hem i bagaget fick vi mycket livskunskap och visdomar.  Inte på det religiösa planet som man lätt kan tro av Björns buddistiska bakgrund. Och inte heller sådant som vi i västvärlden är fokuserade på, som effektivitet, resultat, självledarskap, osv. Här var i stället fokus på intuition, leva i nuet, närvaro och kloka visdomar.

En av de visdomar som jag tog till mig var: ”Leave some space for miracles”. Det handlar om fler saker. Dels att skapa tid för reflektion och för att låta intuitionen få möjlighet att komma till en. Björn upprepade gång på gång att tiden mellan tankarna är den mest värdefulla, det är då de bästa idéerna kommer. De som är sanna för dig. Dels handlar det om att ha tid för oväntade möten eller händelser. Att inte alltid vara så fullbokad av planerade aktiviteter, eller så styrda av vårt förnuft. Budskapet var att våga släppa taget och lita på nuets intelligens. Tänka mindre, känna mer!

Detta är kanske inte så nytt för många, men jag tror de flesta känner liksom jag att det är svårt att få till i vardagen. Förnuftet och hjärnan styr oss mot effektivitet och resultat, det är vår kultur. Albert Einstein uttryckte det så här: Förnuftet är en tjänare, intuitionen är en gåva. I vår kultur har vi gjort tjänaren till mästare och glömt gåvan.

Tänkvärt tycker jag. Något att jobba på i sommar kanske?

Agua Amarga, Andalusien
 
Aktuellt / hållbart / Permalink / 4
Till top