KlimatSverige anordnar manifestationen "Tillsammans för klimatet"

Bild: Från KlimatSveriges facebook event. Klicka på bilden för att komma till eventet.
 
Nu har vi chansen att visa våra politiker att vi vill att de agerar för klimatet på FN:s stora klimatmöte i Paris i december. KlimatSverige anordnar nedan manifestation:
 
KlimatsSveriges manifestation:
 
Den 29 november arrangeras klimatmanifestationen "Tillsammans för klimatet". Klockan 13.00 går artister och talare på scenen vid Norra Latins skolgård (mellan Norra Bantorget och Drottninggatan) i Stockholm. Klockan 15.00 följer en demonstration genom Stockholm city. Manifestationen är en del av globala klimatmanifestationer som genomförs dagen före att FN:s klimatförhandlingar börjar i Paris. Redan nu planeras över 1500 manifestationer i fler än 170 länder. Miljontals människor kommer att göra sina röster hörda för för ett hållbart och rättvist klimatavtal. Var med du också och skapa världens största mobilisering för att trycka på världens beslutsfattare att engagera sig för en omställning till en hållbar värld!

Talare:
Anders Wijkman, ordförande, Miljömålsberedningen
Annika Jacobson, chef för Greenpeace Sverige
Alva Snis Sigtryggsson, Fältbiologerna
Eva Brunne,biskop, Svenska kyrkan
Bo Forsberg, generalsekreterare, Diakonia
Svante Axelsson, generalsekreterare, Naturskyddsföreningen

Artister och fler talare är på gång.

Kl. 13.00: manifestation med tal och musik på Norra Latins skolgård.
Kl. 15.00: klimatdemonstration från Norra Latin genom city med avslutning vid Mynttorget (bredvid Riksdagen). Även där blir det tal.

Våra mål är:
– Att Sverige går före i klimatomställningen
– Klimaträttvisa nu
– Gröna jobb – Hållbar framtid
– Fossilfritt samhälle & 100% förnybart 2030

Manifestationen arrangeras av nätverket KlimatSverige i samarbete med ett stort antal organisationer, miljöorganisationer, kyrkor m.m. För mer information, läs här: www.klimatsverige.se.

Vill du engagera dig i manifestationen? Vill din organisation delta?
1. Sprid ordet! Dela eventet och bjud in dina FB-vänner till eventet. Var aktiv i sociala medier och prata om klimatutmaningen och de stora globala manifestationerna den 29 november.
2. Allt arbete görs ideellt och det behövs fler volontärer. Vill du engagera dig, kontakta Anders Berndes: andersberndes@gmail.com.
3. Vill du anmäla en grupp, en organisation eller ett företag till manifestationen/demonstrationen, kontakta Linda Grolander: linda.grolander@gmail.com.
4. Vill du delta i kommunikationsarbetet, kontakta Pontus Björkman: pontus.bjorkman@latinamerikagrupperna.se.
5. Vill du hjälpa till att sätta upp affischer eller dela flygblad? Du kan ladda ner våra affischer och flygblad längst ner på denna sida: http://test.klimatsverige.se/vill-din-organisation-stodja-vill-du-hjalpa-till/
6. Vi hoppas att det här ska bli en bred rörelse i Sverige. Är du aktiv i en förening, föreslå att den går med i Klimatsverige. Kontakta Linda Grolander: kontakt@klimatsverige.se.

Vill du hitta manifestationer på andra platser än Stockholm?
"Tillsammans för klimatet" och många andra manifestationer den 29 november finns på Avaaz webbplats: https://secure.avaaz.org/en/event/globalclimatemarch/
 
 
Aktuellt / tillsammans för klimatet / Permalink / 1

FN:s nya hållbarhetsmål - Agenda 2030 - kan bli världens räddning!

 

Bild: The Global Goals, For Sustainable Development 

 
I slutet av september antog världens ledare 17 nya globala hållbarhetsmål som ska komma att gälla för alla människor på jorden från 2016 och fram till 2030. Avtalet tar över efter ”Milleniummålen” som är det avtal som gällt sedan år 2000 och som nu går ut vid årsskiftet. Milleniumavtalets 8 mål har skapat omfattande förbättringar för många länder, bl a när det gäller fattigdom, tillgång till rent vatten och flickors rätt att gå i skolan. Många problem kvarstår dock och det är här Agenda 2030 nu ska ta över.

De nya målen i Agenda 2030 tar ett bredare och djupare grepp på ekonomisk, social och ekologisk utveckling. De handlar fortsatt om fattigdomsbekämpning, jämställdhet och rätt till utbildning men nu tillkommer också frågor och konkretiseringar som t ex arbete åt alla, hälsa, hållbar energi, hållbart jordbruk samt hållbara hav. För de 17 målen finns 169 delmål formulerade för att tydliggöra och konkretisera huvudmålen. Trots detta finns det fortfarande stort utrymme för tolkning. Tanken är att samtliga länder i världen ska själva formulera vad som är viktigt för just dem och på vilket sätt man vill nå målen.
 
När det gäller t ex utsläpp av växthusgaser så kommer världens ledare att träffas i december i år för att komma överens om ett nytt klimatavtal. I avtalet har man valt den frivilliga vägen att alla länder själva sätter sina mål på att reducera utsläppen. Ca två tredjedelar av världens länder har nu lämnat in sina mål till FN och om alla håller sina löften kommer temperaturökningen att stanna på 2,7 grader. Det är bättre än förra årets 3,1 grader, men inte tillräckligt för att hålla 2 gradersmålet som forskarna pekar ut som en kritisk gräns för klimatets stabilitet. Ska vi dessutom vara helt på den säkra sidan bör temperaturökningen inte överskrida 1,5 grader enligt de planetära gränsvärdena. Mer måste alltså göras.

Nu gäller att ta ansvar

Med Agenda 2030 följer att världens länder måste börja agera. Och det kraftfullt! Det är länderna i sig som tillsammans ska uppnå målen på endast 15 år och det finns inget utrymme kvar att förhala utvecklingen, speciellt vad gäller klimatfrågan.

Men trots att läget kan tyckas osäkert och oroväckande, är det många forskare som tycker att Agenda 2030 är en framgång. Till skillnad från förra gången FN höll sitt stora klimatmöte i Köpenhamn, då man inte lyckades komma överens, så har man nu ett avtal som alla länder står bakom. Det bådar gott inför klimatdiskussionerna i december. Forskarna hoppas på att de egna målsättningarna med tiden ska skärpas och bana vägen för en fullt ut hållbar utveckling. Så nu växer hoppet bland världens människor att Agenda 2030 faktiskt kan leda mänskligheten i rätt riktning och rädda både planeten och mänsklighetens framtid. En hållbar livsstil är vad det handlar om.

 

Läs mer:

 

Agenda 2030 / Agenda 2030, FN:s klimatavtal, FN:s nya hållbarhetsmål, Milleniummålen, hållbar livsstil / Permalink / 1
Till top