Al Gore visar att vi är på rätt väg!

 

Al Gore talar på TED om hur långt vi har kommit i klimatomställningen. Dvs. att gå från fossila bränslen till förnyelsebar energi. Vi har kommit mycket längre än vad vi kanske tror och Al Gore ger en optimistisk bild av framtiden. Brilliant tal!

 
 
 
Ytterligare inspiration / Al Gore, klimatförändringarna / Permalink / 1

Glad ekologisk påsk!

Just nu flödar det av tips för ett grönt ekologiskt påskfirande i media. Främst är det mat, dryck och godis som står i centrum. Högtider är ett bra tillfälle att påminna sig själv om att det numer finns ett stort utbud av ekologiska varor och att det faktiskt gör skillnad för miljön, djurhållningen och hälsan. Här har jag sammanställt några av de bästa påsktipsen.

 • Naturskyddsföreningen tipsar om det grönaste påskbordet. • SVT Nyheter visar varför man bör byta till ekologiska ägg.

   

 • SvD Näringsliv informerar om vad påskgodiset innehåller.

   
 • COOP delar med sig av recept för hemlagat påskgodis.

   
 • Jörgen delar med sig av ett gott Chablisvin som passar utmärkt till påskmat.

   
 •  Systembolaget har en mängd olika ekologiska ölsorter i sortimentet.

   
 • Konsumentföreningen i Stockholm tipsar i bloggen ”Släng inte maten” om hur man dimensionerar ett påskbord med många gäster, för att undvika att mat måste slängas.

   

Med det önskar jag alla en glad ekologisk påsk!

Drick & ät hållbart / ekologisk mat, påskgodis, påskmat / Permalink / 1

För andra året i rad: Utsläppen av växthusgaser har stagnerat!

Trots att världsekonomin växte med 3,1 procent under 2015 så ökade inte utsläppen av växthusgaser. Detsamma gällde för 2014 med 3,4 procents tillväxt, så nu är det andra året i rad vi ser samma effekt. Det här är goda nyheter för klimatomställningen.

                       Källa: IEA
 
Normalt följer utsläppen av koldioxid världsekonomin. Men för 2014 och 2015 ser vi nu ett nytt fenomen, utsläppskurvan har stagnerat trots att världsekonomin växer. Det innebär att omställningen från fossilt till förnyelsebart nu börjar ge effekt. Det här rapporterade IEA (international Energy Agency) efter att ha släppt preliminära data för 2015. Det som gett effekt är övergången till förnyelsebart, främst vind, och energieffektivisering. Kina och USA har båda minskat sina utsläpp medan andra delar av Asien och Mellanöstern har ökat.
 
Det som tidigare varit en sanning är därför nu till ända, nämligen att tillväxt endast är möjlig med användning av fossilt bränsle. Under de 40 år som IEA följt utsläppskurvan är det endast vid några tillfällen som utsläppen stod stilla eller föll: 1980, 1992 och 2009 och då var det ekonomisk kris i världen.
– Nu vet vi att 2014 inte var en engångsföreteelse och att omställningen till förnyelsebar energi är helt kompatibel med tillväxt, säger IEA:s Executive Director Fatih Birol.
 
Det här är väldigt viktiga resultat för framtiden och väldigt välkomna!
 
 Läs mer:
Aktuellt / Utsläpp, Växthusgaser, omställning, stagnerat / Permalink / 0
Till top