Förnya din garderob utan kostnad

Nu är det snart dags för Naturskyddsföreningens stora klädbytardagar som anordnas den 18 april på ett 100-tals platser runt om i landet. Du kan både delta på någon av de befintliga orterna eller anordna ett eget arrangemang på egen ort. Här hittar du allt du behöver veta för att delta.

Många är trötta på slit-och-släng-kulturen och vill bidra till en mer hållbar konsumtion. Genom att delta i klädbytardagarna kan du lämna in kläder som du inte längre vill ha och byta till dig någon annans begagnade kläder. Vips blir de som blir nya utan att det kostar något extra. De kläder som ingen vill byta till sig går till välgörande ändamål.

Att få kläder att leva längre är en av modebranschens stora hållbarhetstrend. Med mer välskräddade kläder av tidlös design och hög kvalitet vill man locka konsumenterna att ”investera” i sina plagg.

 

 

Veckans hållbara tips vecka 14.

Fler inlägg i ämnet:

 

Shoppa hållbart / hållbar konsumtion, modebranschen / Permalink / 0

Unikt projekt i Uppsala ska lära boende att leva klimatsmart

Projektet Klimaträtt ska i fullstor skala lära boende i en ny Svanenmärkt hyresfastighet i Uppsala att leva klimatsmart. Projektets ambition är att ta ett helhetsgrepp på all personlig konsumtion och vägleda de boende till en mer hållbar livsstil.
 
Genom att använda sig av en smart app som är uppkopplad till ett antal olika databaser får de boende hjälp att göra rätt val i vardagen. De får också löpande feedback på deras personliga klimatbelastning och kan på så sätt direkt se konsekvenserna av deras egna val. Förväntningarna är att kunna minska klimatbelastningen med ca 40 %. Projektet är ett samarbete mellan ett antal olika parter; ICA, Uppsala kommun, Vinnova, Uppsalahem, Chalmers, Upplands lokaltrafik, Energimolnet m.fl.
 

Nyckeln till framgång

Det som gör projektet så intressant i min mening är att de tar ett helhetsgrepp över den personliga konsumtionen; boende, resor, mat och övrig konsumtion. De boende får på ett enkelt sätt direkt feedback på vilka val som leder dem till en mer hållbar livsstil.

En annan viktig framgångsfaktor är samarbetet mellan politiker, högskolor, näringsliv och konsumenter. Något så komplext som att ställa om ett samhälle till fossilfritt kräver en bred kunskap, resurser och handlingskraft, vilket man skapat förutsättningar för i projektet. Tillsammans når man så oändligt mycket bättre resultat.

Än så länge är appen bara till för deltagarna i projektet.

Här hittar du klimatsmarta tips i vardagen:

Aktuellt, Bo & lev hållbart / Klimatsmart, hållbar livsstil / Permalink / 1

Minskar klimatutsläppen med fler kvinnor i bolagsstyrelser? Nytt forskningsprojekt på KTH.

Royal institute of technology Sweden 20050616

Tidigare studier har visat att kvinnor värderar miljön högre än vad män gör. Därför startar nu ett forskningsprojekt på KTH där man ska undersöka om fler kvinnor i styrelser innebär att utsläppen minskar i de företag de företräder.

– Om kvinnors högre miljöengagemang går att översätta i beteende är emellertid en annan sak, säger Misse Wester, forskare på KTH. Det är bland annat det vi ska ta reda på nu. Det händer något med fler kvinnor i styrelser, det har man bl. a. visat i Norge där lagen om en jämn könsfördelning gällt sedan 2006. T ex har man kunnat visa att personalomsättningen minskar i företag med fler kvinnliga styrelseledamöter, fortsätter Wester. Så nu vill vi även se om det även påverkar miljön och utsläppen.

Studien kommer att fokusera på företag med höga utsläpp som transportbolag, tillverkande företag och energiproducenter. Svenska och norska företag kommer att ingå i studien. Forskningen finansieras av Energimyndigheten, och det handlar om 4,4 miljoner fördelat över tre år. Arbetet leds av Annika Carlsson-Kanyama.

Äldre framgångsrika män bromsar miljöutvecklingen

Andra studier från bl. a Linköpings universitet har visat att den typiske klimatskeptikern är äldre framgångsrika män som försvarar den industrialisering de själva varit med och utvecklat. Det är också de som framförallt representerar många styrelser idag. Det är därför en rimlig ansats i KTH-projektet att tro att fler kvinnor i bolagsstyrelser kan komma att påverka företagen att minska på klimatutsläppen. Resultatet av studien kan därför få en stor betydelse för företagens klimatengagemang i framtiden. Skillnaden i miljöengagemang är inte lika stor då man jämför yngre män och kvinnor.

Läs mer:

Aktuellt / KTH, klimatutsläppen / Permalink / 0
Till top